Lažna vijest

Nema bojkota sokova: Fotografija sa Filipina „završila“ u Maleziji

Nema bojkota sokova: Fotografija sa Filipina „završila“ u Maleziji
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
10.06.2021

Nema bojkota sokova: Fotografija sa Filipina „završila“ u Maleziji

Pored svakodnevnih manipuacija na temu koronavirusa korisnici društvenih mreža sve češće se sreću sa dezinformacijama vezanim za sukob Izraelaca i Palestinaca i odjek tog sukoba u svijetu.

Nedavno smo raskrinkali tvrdnje da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslao vojsku u Palestinu, kao i tvrdnje da u Izraelu tokom sukoba nema koronavirusa.

Ovoga puta na društvenim mrežama dijeli se fotografija na kojoj se vidi veliki broj flaša koka-kole rasut po ulici a fotografiju prati tvrdnja:

„Slika dolazi iz Malezije a nastala je nakon objave vlasti da bojkotuju cionisticke proizvode“.

Ali, niti slika dolazi iz Malezije niti je u pitanju „bojkot cionističkih proizvoda“. Ova fotografija ne dijeli se samo na našem govornom području već se može naći i na stranim jezicima.

Prostom pretragom dolazi se do činjenice da je fotografija snimljena na Filipinima a ne u Maleziji. Filipinski mediji su u aprilu prošle godine izvijestili o incidentu u kojem su učestvovala dva kamiona a koji je završio prosipanjem velike količine sokova na ulicu.

„Flaše sa sokovima bile su rasturene po putu kod istočnog izlaza sa autoputa nakon što je kamion koji ih je prevozio imao nezgodu. Učesnici u nezgodi su u dobrom stanju ali su morali juriti pojedince koji su dolazili da skupljaju sokove“, piše GMA news.

Dakle, ova fotografija nije ni na jedan način povezna sa sukobom Izraela i Palestini niti bojkotom bilo čijih proizvoda.

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
10.06.2021
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 11 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 11 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 11 sati