Dezinformacija

Nema dokaza da Ivermektin liječi kovid, a svakako ne da je bolji od vakcine

Nema dokaza da Ivermektin liječi kovid, a svakako ne da je bolji od vakcine
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
29.04.2021

Nema dokaza da Ivermektin liječi kovid, a svakako ne da je bolji od vakcine

Tokom 2020. godine dok su naučnici danonoćno radili, kako bi stvorili vakcinu protiv koronavirusa, talasi dezinformacija konstantno su zapljuskivali društvene mreže.

Informacije o navodnim lijekovima protiv koronavirusa smjenivale su se iz dana u dan, a pojedine i danas nalaze put do korisnika društvenih mreža.

Na fejsbuku je podijeljen tekst portala cybermed.hr, pod naslovom "Lijek ivermektin može uništiti novi koronavirus u roku od 48 sati", uz komentar 

"Evo lijeka koji je bolji od vakcine".

U martu ove godine Faktograf.hr, je objasnio da rasprave o ivermektinu, još traju te da je jedna od studija pokazala kako njegovo korištenje daje malo rezultata u oporavku oboljelih od Covida-19. 

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) ivermektin ne preporučuje u liječenju zaraze novim koronavirusom, iako se on koristi u Južnoj Americi, a nedavno je i Slovačka postala prva zemlja u EU koja je odobrila njegovu upotrebu.

FDA takođe navodi da ivermektin nije lijek koji se koristi za liječenje virusnih infekcija, te da  uzimanje velikih doza može biti opasno.

FDA je odobrila tablete ivermektina za liječenje ljudi sa određenim stanjima uzrokovanim parazitskim crvima, a lokalni oblici ivermektina koriste se za liječenje oboljenja na ušima i koži.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe je, 31. marta ove godine, savjetovala da se Ivermektin koristi samo kao dio kliničkih ispitivanja.

I tim za provjeru činjenica AFP-a ranije je objavljivao da nema dokaza da Ivermektin liječi COVID19.

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ova objava dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu "Pseudonauka" dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
29.04.2021
Ocjena:
Dezinformacija,Pseudonauka
Viralne objave: Dezinformacija,Pseudonauka Cybermed.hr: Dezinformacija,Pseudonauka

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati