Pojava koronavirusa tektonski je poremetila čovječanstvo i jasno pokazala da, za neke probleme, ni najrazvijenije zemlje današnjice, nemaju momentalno rešenje.

I dok stručnjaci muku muče da nađu put,  koji će nas izvesti iz tunela straha i neizvjesnosti, teoretičari zavjera, kao i obično,  situaciju posmatraju iz bitno drugačije perspektive, pa između ostalog poručuju da se kovid testovima, pacijentima kradu DNK podaci.

U objavi stoji i da je ovo samo još jedan primjer da korporacije žele da dobiju pristup ličnim podacima kako bi radile u svom, a ne u interesu zdravlja ljudi.

Takođe navodi se,  da ljudi koji se testiraju na Covid -19,  dostavljanjem DNK podataka određenoj  kompaniji, rizikuju da “stručnjaci” bez dozvole  mogu identifikovati njihove rođake (bilo da ih poznaju ili ne).

Tvrdnje objavljene na Fejsbuku nemaju utemeljenje, a prva neistina je da se “radikalno sprovode DNK  testovi“. 

Na koronavirus se testiraju osobe koje se sa određenim simptomima obrate ljekaru ili specijalizovanoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.  Dakle, potencijalno oboljele niko ne traži, ne prijeti im, i ne prisiljava ih da se testiraju. Jednostavno, nema „radikalnog testiranja“.

Takođe od početka marta (kada je pandemija proglašena) pa do danas, nije otkrivena nijedna zloupotreba testova u ove svrhe a relevantne institucije, poput američke FDA, poručile su javnosti da se testiraju jedino kod zvaničnih ustanova koje se brinu o zdravlju građana.

Dakle, potencijalno zaraženi, testiraju se u državnim i specijalizovanim privatnim laboratorijama, a rezultati testova koriste se u borbi protiv virusa koji je paralisao planetu.

PCR testom ne odričemo se nikakvih prava, a da bi pojasnili kako se on koristi za dokazivanje prisustva novog koronavirusa, prenosimo pojašnjenje profesora  Medicinskog fakulteta u Beogradu i šefa DNK laboratorije beogradskog Instituta za sudsku medicinu Olivera Stojkovića.

Takođe, Dr Tania Nolan, međunarodno priznata molekularna biološkinja, čija je specijalnost PCR testiranje, pojasnila je da se prilikom testiranja na Covid-19 ne uzimaju takozvani DNK otisci.

Niko na svijetu nije prisiljen da dijeli i otkriva svoje genetske informacije. Svaki razuman čovjek, na koronavirus se  testira  dobrovoljno, jer želi da spriječi  epidemiološki haos, koji bi nastao kada doktori  ne bi imali predstavu ko je zaražen, a ko ugrožen. 

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija