Dezinformacija

Nema vanrednog stanja u Pljevljima

Nema vanrednog stanja u Pljevljima
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
02.03.2020

Nema vanrednog stanja u Pljevljima

Umjesto da se drže kodeksa i smiruju tenzije prenoseći samo provjerene infomracije, mediji su izabrali da manipulišu čitaocima i dolivaju ulje na vatru.

Tako je portal B92 objavio 30.01. vijest sa naslovom:

B92 saznaje: Specijalci u Pljevljima čekaju nerede, cilj - vanredno stanje

U tekstu se navodi:

„Kako naš portal saznaje iz svojih izvora, dvadeset specijalaca se već dva dana nalaze u Pljevljima, a cilj je izazivanje nereda kako bi se uvelo vanredno stanje. Pripadnici specijalne jedinice MUP-a Crne Gore će ostati u ovom gradu do daljnjeg“

„Neredi, kako saznajemo, mogu biti izazvani u Pljevljima, Bijelom polju ili Beranama u kojima se i nalazi deo Sektora specijalne policije“ dodaje se u tekstu. 

Ovaj tekst prenijeli su i brojni regionalni mediji: Pravda.rs, RTV.rs, Republika.rs, A1info.net, Alo.rs, Telegraf.rs, Espreso.rs, Beogradski portal.

O čemu se zapravo radi? 

Uprava policije odlučila je da u Pljevljima, ali i Bijelom Polju i Beranama rasporedi dio Sektora specijalne policije. Njihovo saopštenje je i prenio B92:

 "Pripadnici ovog Sektora će zajedno sa ovim organizacionim jedinicama sprovoditi redovne poslove i zadatke iz nadležnosti Uprave policije"

Ipak, ovaj portal odlučio je ignoriše novinarski kodeks, u javnost pusti potpuno neprovjerenu informacju koja je za cilj imala da podigne tenzije.  

Podsjetimo da prema Ustavu Crne Gore vanredno stanje može se proglasiti na teritoriji ili dijelu teritorije Crne Gore u slučaju: 

1) velikih prirodnih nepogoda; 

2) tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća i epidemija; 

3) većeg narušavanja javnog reda i mira; 

4) ugrožavanja ili pokušaja rušenja ustavnog poretka. 

S obzirom na činjenicu, da Crna Gora, odnosno njena Uprava policije ima komandu nad svim policijskim snagama i njihovo raspoređivanje, te da su o raspoređivanju blagovremeno i otvoreno obavijestili javnost, te da u Pljevljima, ali ni u drugim opštinama nije bilo ni najmanjeg incidenta – ovaj slučaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
02.03.2020
Ocjena:
Dezinformacija
B92: Dezinformacija Pravda: Dezinformacija RTV Vojvodine: Dezinformacija Beogradski portal: Dezinformacija Republika.rs: Dezinformacija A1info: Dezinformacija Alo: Dezinformacija Telegraf: Dezinformacija Espreso: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Teorije zavjere sa Facebooka

Greške i dezinformacije u medijima su svakodnevna pojava. Tokom pandemija kakva se...

31.03.2020 prije 12 sati

LIMUN I SODA BIKARBONA NE LIJEČE COVID-19

U situaciji dok se zdravstveni radnici u brojnim državama bore protiv pandemije...

30.03.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u...

29.03.2020 prije 2 dana