Izvještavajući o Korona virusu koji se nedavno pojavio u Kini, mediji su iskoristili priliku i da objavljuju tvrdnje i teorije za koje ne postoje utemeljeni dokazi.

Portal Alo.rs objavio je 2. februara tekst 

Alo piše da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Za ovakvu tvrdnju portal Alo nema utemeljenje ni u kakvom relevantnom izvoru, već je samo „potkrepljuje“ izjavom jednog od opozicionih aktivista Vladimira Dajkovića, koji kaže da ga ne bi začudilo da Đukanović proglasi zarazu. 

Koronavirus je već neko vrijeme neiscrpna inspiracija za brojne globalne teorije zavjere – od one da je nastao prije nekoliko godina, preko teorije da je stvoren u laboratoriji i služi kao oružje u trgovinskom ratu Amerike i Kine, do jedne upakovane u savjet da građani koriste sirće i slanu vodu u sprečavanju zaraze. Ovim suludim teorijama zavjere ovog puta se pridružuje još jedna, domaća, čiji je kreator portal Alo, a koja kaže da će crnogorski predsjednik iskoristiti virus kako bi zabranio okupljanja građana nezadovoljnih novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. 

U Crnoj Gori je zbog sumnje na infekciju koronavirusom izolovana jedna osoba, a iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore rekli su da je utvrđeno da pacijent ipak nema koronavirus. Epidemija, po definiciji, podrazumijeva porast učestalosti obolijevanja, komplikacija ili smrti od zarazne bolesti, koji je veći od uobičajenog za određenu grupaciju stanovništva i određeni vremenski period. Iako je jasno da je za proglašenje epidemije, kao dodatne mjere zaštite stanovništva od zaraze, potrebno više od sumnje na infekciju virusom u jednom slučaju, portal Alo ipak tvrdi da Đukanović, mimo svih procedura, planira proglašenje zaraze, i to u sasvim druge svrhe – radi zabrane litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve. 

Ovu objavu portala Alo ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Prema metodologiji, tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

(Raskrinkavanje.me)

Alo: Teorija zavjere