Dezinformacija

Nema zvanične potvrde da meflokvin liječi COVID-19

Nema zvanične potvrde da meflokvin liječi COVID-19
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
07.04.2020

Nema zvanične potvrde da meflokvin liječi COVID-19

Nakon brojnih teorija o već dostupnim ljekovima koje je moguće koristiti za tretman zaraženih koronavirusom, od kojih je pojedine promovisao i američki predsjednik, ovog puta su Rusi aktuelizovali priču o liječenju zaraženih koronavirusom.

Sputnjik je 28. marta objavio tekst

Rusija napravila preparat za lečenje od koronavirusa

U tekstu se navodi da je ruska Federalna agencija za biomedicinu napravila preparat za liječenje koronavirusa na osnovu antimalarijskog lijeka meflokvina.

Pored toga, imunosupresivno dejstvo meflokvina blokira bilo kakve upale koje dolaze pošto osoba biva zaražena. Samim tim, kako navodi ruska Agencija, ovaj preparat osigurava efikasno lečenje pacijenata koji su oboleli od koronavirusa u različitim fazama infekcije.

Iz ruske Federalne agencije za biomedicinu su saopštili da je preparat razvijen uzimajući u obzir preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kao i da je predložen za uključivanje u Metodološke preporuke ruskog Ministarstva zdravlja o prevenciji, dijagnozi i liječenju nove koronavirusne infekcije (COVID - 19).

Među medijima koji su prenijeli vijest su i PCNEN, Telegraf, Srbija danas, Novosti, Nezavisne, Alo, RTVBN, Informer, B92, Direktno, Espreso.

Ovo nije prvi put da se antimalarici promovišu kao tretman za oboljele od koronavirusa, o čemu je tim Raskrinkavanja već pisao.

Ipak, prema zvaničnim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, nijedan lijek nije još uvijek odobren za liječenje zaraženih.

U različitim državama sprovode se istraživanja i klinička ispitivanja efekata upotrebe već odobrenih lijekova za druga oboljenja na liječenje COVID-19. Na listi lijekova čija se prenamjena testira su antiviralni lijekovi, antimalarici, antibiotici, interferoni itd. Za sada, o pozitivnom dejstvu ovih tretmana na pacijente postoje samo anegdotalni dokazi, i stručnjaci ističu da korišćenje ovih medikamenata ima i negativne propratne efekte. Evropska agencija za ljekove preporučuje da se hlorokvin i hidrohlorokvin koriste samo u kliničkim testiranjima ili u skladu s nacionalnim protokolima za upotrebu u hitnim slučajevima.

Meflokvin je antimalarik koji je otkrila američka vojska 1970-ih godina, a upotrebljava se od 1980-ih i poznat je pod komercijalnim imenom Lariam, proizvod kompanije Hoffmann-La Roche. Otud ostaje nejasno i kako je to Rusija “napravila” ovaj lijek.

Budući da meflokvin nije novi ruski preparat, već lijek koji se decenijama koristi za liječenje malarije, te da ni jedan lijek još zvanično nije odobren kao terapija za COVID-19, objave kojima se tvrdi da je Rusija napravila efikasan lijek za tretiranje koronavirusa ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
07.04.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Sputnik: Dezinformacija PCNEN: Dezinformacija Telegraf: Dezinformacija Srbija danas: Dezinformacija Novosti: Dezinformacija Nezavisne novine: Dezinformacija Alo: Dezinformacija RTV BN: Dezinformacija Informer: Dezinformacija B92: Dezinformacija Direktno.rs: Dezinformacija Espreso: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 15 sati