Neprovjereno o ofanzivi agenata MI6

Ova analiza je označena kao: NATO

Portal Borba.me od maja prošle godine objavio je seriju tekstova o prisustvu britanske obavještajne službe u regionu i planovima da otvore svoje centre u Sarajevu i Podgorici, sa ciljem slabljenja pozicije Rusije na ovim prostorima.

 U tekstu „Britanska obavještajna služba planira nemire na Balkanu: MI6 otvara centar i u Podgorici!“ objavljenom 29. maja 2018. se navodi:

„Logistički i operativni centar je već zaživio u Sarajevu, a na jesen se planira otvaranje istog i u Podgorici. Ofanziva agenata MI6 ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim djelovanjem oslabi uticaj na Balkanu“.

U tekstu „Nova destabilizacija Balkana: Agenti MI6 preko Duška Markovića i Haradinaja udaraju na Beograd!“ objavljenom 4. septembra 2018. piše: 

Agenti britanske obavještajne službe MI6 već mjesec dana obilaze Podgoricu, Sarajevo i Prištinu kako bi oslabili pregovaračke pozicije srpske strane tokom pregovora o rješavanju statusa Kosova, da je logistički i operativni centar već zaživio u Sarajevu, a da se na jesen planira otvaranje istog i u Podgorici.


Potom je 28. septembra 2018. objavljen tekst „Agenti MI6 djeluju iz Crne Gore: Rušenje vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji krenulo iz Podgorice!“, u kom se tvrdi:

Agenti britanske obavještajne službe MI6 održali su prije desetak dana operativni sastanak u Podgorici, čija tema je bila destabilizacija Srbije i Republike Srpske.


U tekstu naslovljenom „Crna Gora u frontu protiv Srbije: Agenti MI6 preko Đukanovića pale Sandžak!“ od 8. novembra 2018. piše:

Agenti britanske obavještajne službe MI6 koji djeluju u Crnoj Gori stoje iza najnovijih dešavanja u Sandžaku.


Tekstom od 23. novembra 2018. Borba „otkriva“:

Ko stoji iza destabilizacije na KiM -  ni manje ni više nego agenti britanske obavještajne službe MI6, koji su organizovali današnje incidente na sjeveru Kosova i Metohije, a sve u cilju destabilizacije Srbije.

U objavi „Pokreću nemire i u Crnoj Gori: Američki i britanski obavještajci spremili udar na srpsko rukovodstvo!“ od 26. decembra 2018. stoji:

Tenzije i nemiri na Kosovu i Metohiji, stvaranje vojske OVK, najnovija dešavanja i talasanja u Republici Srpskoj, kao finale akcije britanskih i američkih službi će imati udar na SPC u Crnoj Gori.

15. januara 2019. objavljeno je da:

Pod patronatom MI6 režim u Podgorici pomaže Haradinaju da napravi svoju Srpsku listu


8. marta 2019. Borba „ekskluzivno saznaje“:

Agenti britanske obavještajne službe MI6 već nekoliko nedjelja nalaze na teritoriji Crne Gore, navodeći da su oni u Podgoricu stigli nakon izbijanja afera koje je otvorio biznismen Duško Knežević


Na kraju, u kampanju oko prisustva britanskih obavještajaca u Crnoj Gori uključuje se i portal Sputnjik, objavljujući 11. marta 2019. intervju sa urednikom portala Borba, Draženom Živkovićem.

Intervju predstavlja kombinaciju Živokovićevih stavova i neprovjerenih informacija objavljenih na portalu Borba, na koje se on poziva. Živković u intervjuu analizira zadatke obavještajnog centra koji je, kako tvrdi njegov portal, „Zapad instalirao u svrhu borbe protiv malignog uticaja Rusije na Balkanu“.

Živković ističe:

„Njihov fokus je svako ko ima bilo kakve dodirne tačke ili simpatije prema Rusiji. Tu prije svega mislim na političare, NVO sektor, medije, novinare, nezavisne intelektualce… Dakle, ko god je protivnik NATO priče, a ima neki proruski prefiks u svom djelovanju ili nastupima, svakako da se nalazi pod njihovom posebnom pažnjom. S tim što, kada je Crna Gora u pitanju, njihov posao je olakšan jer to za njih odrađuje lokalna Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), dok im je mnogo teže u Republici Srpskoj i Srbiji. Nije sporno da i tamo imaju upliva, ali ne u onoj mjeri u kojoj su ga imale prije pet, šest ili sedam godina, i upravo zato je Crna Gora, po mom mišljenju, izabrana kao poligon za njihovo djelovanje“.

Ni za jednu od informacija koje je objavila Borba ne postoji relevantan izvor, budući da se taj portal poziva na sopstvena saznanja i neimenovanog sagovornika, zbog čega ih nije moguće ni provjeriti.

Informacije objavljene na protalu Borba, kao i intervju Sputnjika, dobijaju ocjenu „neprovjereno“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „Neprovjereno“ dobija medijski izvještaj koji nije ponudio dovoljno informacija da bi se tvrdnje iznesene u izvještaju mogle potvrditi ili nije moguće potvrditi te informacije usljed nepostojanja ili nedostupnosti pouzdanih izvora.

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
Borba Neprovjereno; Sputnik Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno; Borba Neprovjereno;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 28. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org