Nije bilo državnog udara u Albaniji

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Mediji i dalje senzacionalističkim naslovima teže da privuku što veći broj publike, navodeći čitaoce na pogrešan zaključak.

Portal Alo.rs objavio je 13. aprila tekst naslovljen:

“DRŽAVNI UDAR U ALBANIJI?! Vojska zauzela aerodrom u Tirani!”

U kom se navodi da bivši šef albanske diplomatije i bivši poslanik sada najveće opozicione stranke u Albaniji Demokratske partije, Tritan Šehu, smatra da je njegova država u stanju “državnog udara”. 

U tekstu je prenesena Šehuova objava sa njegovog Fejsbuk profila:

“Danas imamo parlament pun kriminalaca, imamo zamenika ministra spoljnih poslova koji na protivustavan način predstavlja zemlju kao ministar, vojne snage kontrolišu civilne aerodrome u zemlji i javno odbijaju da za to daju objašnjenje predsedniku države, što je ustavna obaveza. U reakciji koju je objavio na svom fejsbuk profilu on navodi "da u zemlji poput Albanije, gde ne funkcioniše Ustavni sud, gde se predsedniku države, u svojstvu Vrhovnog komandanta oružanih snaga, ne daje objašnjenje za razmeštanje vojnih snaga na aerodromu u Tirani, kod građana se rađa pravo i potrebu za odbranu demokratije".

Ovaj tekst sa identičnim naslovom objavio je i portal Srbija danas. 

Izvor te informacije je agencija Tanjug koja se pozvala na makedonski portal A1on.

Tanjug je već u naslovu precizirao da je riječ o stavu bivšeg poslanika, što su učinili i portali RTS, Dnevne vesti i crnogorski list Dan koji su, takođe, prenijeli ovu informaciju.

Portali Alo.rs i Srbija danas već naslovom tvrde da je Albanija u stanju državnog udara, odnosno da je vojska zauzela aerodrom, izostavljajući detalj da je riječ o stavu Šehua i time navodeći čitaoca na zaključak da je vojska otkazala poslušnost predsjedniku države, izvela puč i preuzela vlast.

Takođe, kada se pročita izjava bivšeg albanskog zvaničnika, lako se može zaključiti da on nije rekao ono što je u naslovima tekstova na ovim portalima navedeno. 

Budući da portali Alo.rs i Srbija danas na vjerodostojan način ne prenose izjavu bivšeg albanskog zvaničnika, te da čitaoce u naslovu uskraćuju za podatak o čijem je stavu riječ, plasirajući informaciju kao provjerenu činjenicu, ova objava dobija ocjenu “Manipulisanje činjenicama”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
Alo Manipulisanje činjenicama; Srbija danas Manipulisanje činjenicama;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 25. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 nedjelju

Posljednje objavljene analize

Analiza
Infekcija manipulacijama

U medijima u Crnoj Gori su prisutne različite vrste medijskih manipulacija...

Regionalni kontekst
Teorija zavjere
Hitler im je opet pobjegao u Argentinu

Mediji povremeno aktuelizuju teoriju da nacistički vođa Adolf Hitler nije...

Lažni narativi Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Radarom na Bjelasici ne postajemo meta ruskih raketa

Mediji senzacionalističkim naslovima pokušavaju da privuku što veći broj...

NATO Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org