Manipulisanje činjenicama

Nije bilo državnog udara u Albaniji

Nije bilo državnog udara u Albaniji
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
25.04.2019

Nije bilo državnog udara u Albaniji

Mediji i dalje senzacionalističkim naslovima teže da privuku što veći broj publike, navodeći čitaoce na pogrešan zaključak.

Portal Alo.rs objavio je 13. aprila tekst naslovljen:

“DRŽAVNI UDAR U ALBANIJI?! Vojska zauzela aerodrom u Tirani!”

U kom se navodi da bivši šef albanske diplomatije i bivši poslanik sada najveće opozicione stranke u Albaniji Demokratske partije, Tritan Šehu, smatra da je njegova država u stanju “državnog udara”. 

U tekstu je prenesena Šehuova objava sa njegovog Fejsbuk profila:

“Danas imamo parlament pun kriminalaca, imamo zamenika ministra spoljnih poslova koji na protivustavan način predstavlja zemlju kao ministar, vojne snage kontrolišu civilne aerodrome u zemlji i javno odbijaju da za to daju objašnjenje predsedniku države, što je ustavna obaveza. U reakciji koju je objavio na svom fejsbuk profilu on navodi "da u zemlji poput Albanije, gde ne funkcioniše Ustavni sud, gde se predsedniku države, u svojstvu Vrhovnog komandanta oružanih snaga, ne daje objašnjenje za razmeštanje vojnih snaga na aerodromu u Tirani, kod građana se rađa pravo i potrebu za odbranu demokratije".

Ovaj tekst sa identičnim naslovom objavio je i portal Srbija danas. 

Izvor te informacije je agencija Tanjug koja se pozvala na makedonski portal A1on.

Tanjug je već u naslovu precizirao da je riječ o stavu bivšeg poslanika, što su učinili i portali RTS, Dnevne vesti i crnogorski list Dan koji su, takođe, prenijeli ovu informaciju.

Portali Alo.rs i Srbija danas već naslovom tvrde da je Albanija u stanju državnog udara, odnosno da je vojska zauzela aerodrom, izostavljajući detalj da je riječ o stavu Šehua i time navodeći čitaoca na zaključak da je vojska otkazala poslušnost predsjedniku države, izvela puč i preuzela vlast.

Takođe, kada se pročita izjava bivšeg albanskog zvaničnika, lako se može zaključiti da on nije rekao ono što je u naslovima tekstova na ovim portalima navedeno. 

Budući da portali Alo.rs i Srbija danas na vjerodostojan način ne prenose izjavu bivšeg albanskog zvaničnika, te da čitaoce u naslovu uskraćuju za podatak o čijem je stavu riječ, plasirajući informaciju kao provjerenu činjenicu, ova objava dobija ocjenu “Manipulisanje činjenicama”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me) 

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
25.04.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Alo: Manipulisanje činjenicama Srbija danas: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 11 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 16 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan