Dezinformacija

Nije bilo najavljene "agresije" na Donbas

Nije bilo najavljene "agresije" na Donbas
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
24.12.2018

Nije bilo najavljene "agresije" na Donbas

Regionalni mediji vrlo često prenose neprovjerene informacije kojima se najavljuje neki negativni događaji, napadi ili konflikti. Za najave, za koje se ispostavi da su netačne, uglavnom ne snose odgovornost niti objavljuju ispravku

Konflikt između Rusije i Ukrajine traje već nekoliko godina, a 2014. je prerastao u oružani sukob kada je Rusija anektirala Krim.

Sukobi različitog intenziteta u tom području traju i dalje, a prati ih intenzivna medijska kampanja u okviru koje se objavljuje niz neprovjerenih informacija koje dodatno jačaju mržnju i konflikte.

Domaći i regionalni mediji u kontinuitetu pokazuju interesovanje za ovaj sukob, objavljujući često informacije bez prethodne provjere kredibilnosti izvora.

Takav primjer desio se sredinom decembra kada su regionalni mediji objavili:

ČEKA SE SAMO NAREĐENJE ZA NAPAD! ODBRANA DONBASA: Ukrajina 14. decembra kreće u ofanzivu! EVO KOJA SILA IDE NA NAROD I KAKAV JE PAKLENI PLAN! (VIDEO) 

Ovu informaciju objavili su Kurir.rs, Alo.rs, Sputnjik, Vesti.rs, Srbijadanas.com, Intermagazin.rs, Vesti online, TV1ba. 

Ovu informaciju regionalni mediji objavili su bez jasnog navođenja kredibilnog izvora.

U tekstovima se pominju samo “tvrdnje obavještajne službe”, I “informacije provjerenih izvora”.

U tekstovima se navodi i saopštenje zamjenika načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basarin, zamenik načelnika  koji kaže da je cilj ukrajinske ofanzive zauzimanje Novoazovskog i Teljmanovskog reona i uspostavljanje kontrole nad granicom između DNR i Rusije u oblasti naseljenih mesta Konjkovo i Holodnoje.

Saopštenje pod naslovom “vanredna vijest vojske DNR o predstojećem napadu oružane vojske Ukrajine” objavio je Newsvan.ru

U tom tekstu se navode i informacije koje su objavili regionalni mediji: 

DNR poziva posmatrače OEBS-a da obrate pažnju na vojne pripreme Oružanih snaga Ukrajine i zaustave agresiju. Apelujem na stanovnike Mariupola. Braćo i sestre, budite oprezni. U slučaju da ne uspijemo spriječiti sabotažu SBU, nemojte paničiti. Budite mirni. U periodu od 11. decembra do 14. decembra pokušajte da se ne nalazite u blizini industrijskih objekata u kojima se skladište hemikalije - hlor, amonijak i druge. Vodite brigu o djeci. One su najmanje zaštićene u ovim uslovima.

Iako su tenzični odnosi svakodnevica u ovom području, napad na Donbas se nije dogodio 14.decembra kako je najavljivano. Takođe, nismo uspjeli pronaći da su mediji zbog ovih netačnih najava objavili ispravke.

Kako ove medijske objave sadrže miks činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja, dajemo im ocjenu “dezinformacija”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me ovu ocjenu dobija  medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
24.12.2018
Ocjena:
Dezinformacija
Kurir: Dezinformacija Alo: Dezinformacija Sputnik: Dezinformacija Vesti.rs: Dezinformacija Srbija danas: Dezinformacija Inter magazin: Dezinformacija Vesti online: Dezinformacija TV1.ba: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju

Pisanje o Milu Đukanoviću je uvijek zanimljivo čitaocima u zemlji i regionu i donosi...

09.04.2020 prije 1 dan

Dezinformacija
Interferon alfa 2b se koristi u terapiji COVID-a, ali je rano proglasiti ga lijekom za tu bolest

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da još uvijek ne postoji lijek ili...

09.04.2020 prije 10 sati

Teorije zavjere sa Javnog servisa

Teorije zavjere smo navikli da čitamo na opskurnim portalima i naslovnicama tabloida....

09.04.2020 prije 1 dan