Nije svaki osip simptom korone

Mediji nerijetko koriste manipulativan naslov kako bi privukli čitaoce i naveli ih na pogrešan zaključak, prije nego što u tekstu pročitaju pravu informaciju.. Simptomi povezani sa virusom korona su i ovog puta poslužili kao inspiracija regionalnim dezinformatorima. Portal Espreso objavio je tekst sa naslovom U njemu se navodi: Svjetska zdravstvena organizacija je osip uvrstila u …

895

Mediji nerijetko koriste manipulativan naslov kako bi privukli čitaoce i naveli ih na pogrešan zaključak, prije nego što u tekstu pročitaju pravu informaciju.. Simptomi povezani sa virusom korona su i ovog puta poslužili kao inspiracija regionalnim dezinformatorima.

Portal Espreso objavio je tekst sa naslovomAKO IMATE KORONU, OVO ĆE VAM IZAĆI NA KOŽI: Najnoviji simptom je vidljiv, odmah idite kod lekara

U njemu se navodi:“Britanski naučnici su apelovali da Nacionalni zdravstveni institut uvrsti na listu simptoma korona virusa još jedan uočen, vrlo čest segment, a odnosi se na kožu. Institut je bio meta kritika jer je propustio da doda neke simptome na listi za kovid-19, nakon što su se pojavili novi podaci o njima. Naime, radi se o osipu na koži koji pogađa jednu od 11 osoba zaraženih ovim virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija je osip uvrstila u manje uobičajene simptome ove bolesti.“Najčešći simptomi COVID-19 su groznica, suv kašalj i umor. Ostali simptomi koji su manje uobičajeni i mogu uticati na neke pacijente uključuju bolove, nazalnu kongestiju, glavobolju, konjuktivitis, proliv, gubitak ukusa ili mirisa ili osip na koži ili promjenu boje prstiju ili nožnih prstiju. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeno” navodi SZO

Britanski naučnicu jesu utvrdili da  osip na koži pogađa jednu od 11 zaraženih osoba.

Osip na koži  se ne vezuje samo za koronavirus, već se može javiti i kao simptom ili posljedica alergija, kožnih bolesti ili drugih virusnih infekcija.

Objavu portal Espreso ocjenjujemo kao klikbejt. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Espreso: Klikbejt,Demantovano

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

22/07/2020

Ocjena:

Demantovano, Klikbejt