Lažna vijest

Nije tačno da virusi ništa ne uzrokuju

Nije tačno da virusi ništa ne uzrokuju
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
18.08.2020

Nije tačno da virusi ništa ne uzrokuju

Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koja kreće sa društvenih mreža...

Fejsbuk stranica Građansko buđenje, objavila je post 10. avgusta sa fotografijom iz perioda Španske groznice i navodnim citatom austrijskog filozofa  Rudolfa Štajnera:

''Virusi su prosto izlučevine otrovane ćelije. Virusi su delići DNK ili RNK sa još nekoliko proteina, pupe van ćelije i nastaju kada je ćelija otrovana! Oni ništa ne uzrokuju.''

Ovaj citat mogao se čuti u video snimku koji je par mjeseci unazad, tačnije u martu kada je pandemija koronavirusa krenula da se zahuktava u cijelom svijetu, objavio američki ljekar Tomas Kouan. Netačne tvrdnje iz ovog videa su ubrzo raskrinkane u analizama brojnih faktčekera, nakon čega je uklonjen sa društvenih medija.

Prema definiciji sa sajta Encyclopædia Britannica, definicija onoga što je u stvari virus kao takav je:

...zarazni agent male veličine i jednostavnog sastava koji se može umnožiti samo u živim ćelijama životinja, biljaka ili bakterija. Naziv je od latinske reči koja znači „sluzava tečnost“ ili „otrov“.

I kanadski virusolog Dzejson Kindračuk, u svom videu je za CBC dao pojašnjenje:

"Jednom kada virus uđe u našu ćeliju, on oslobađa svoj genski materijal i tada koristi u osnovi našu mašinu ćelije domaćina da stvori sve više i više kopija sebe."

Portal za provjeru činjenica BoomLive piše da jeste tačno da se virusi  zaista sastoje od DNK ili RNA kao svog genetskog materijala i okruženi su opnom napravljenom od masti i proteina, kao što Kouan tvrdi, ali naglašavaju:

Više od jednog vijeka unazad nam se pokazuje da su virusi uzrok mnogih bolesti i da se mogu prenijeti s zaražene osobe na apsolutno zdravu osobu, rezultirajući istom bolešću. Primjeri su brojni, od smrtonosnog i zaraznog, ali sada iskorijenjenog virusa malih boginja do virusa žute groznice, kojeg zaraženi pojedinac pokupi komarcem i nakon određenog vremena inkubacije ponovo se može prenijeti.

Dakle, informacija da virusi ne uzrokuju bolesti nije tačna, i ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
18.08.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 16 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 16 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 16 sati