Nije tačno da virusi ništa ne uzrokuju

Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koja kreće sa društvenih mreža… Fejsbuk stranica Građansko buđenje, objavila je post 10. avgusta sa fotografijom iz perioda Španske groznice i navodnim citatom austrijskog filozofa  Rudolfa Štajnera: Ovaj citat mogao se čuti u video snimku koji je par mjeseci unazad, tačnije u martu kada je pandemija koronavirusa krenula …

700

Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koja kreće sa društvenih mreža…

Fejsbuk stranica Građansko buđenje, objavila je post 10. avgusta sa fotografijom iz perioda Španske groznice i navodnim citatom austrijskog filozofa  Rudolfa Štajnera:”Virusi su prosto izlučevine otrovane ćelije. Virusi su delići DNK ili RNK sa još nekoliko proteina, pupe van ćelije i nastaju kada je ćelija otrovana! Oni ništa ne uzrokuju.”

Ovaj citat mogao se čuti u video snimku koji je par mjeseci unazad, tačnije u martu kada je pandemija koronavirusa krenula da se zahuktava u cijelom svijetu, objavio američki ljekar Tomas Kouan. Netačne tvrdnje iz ovog videa su ubrzo raskrinkane u analizama brojnih faktčekera, nakon čega je uklonjen sa društvenih medija.

Prema definiciji sa sajta Encyclopædia Britannica, definicija onoga što je u stvari virus kao takav je:…zarazni agent male veličine i jednostavnog sastava koji se može umnožiti samo u živim ćelijama životinja, biljaka ili bakterija. Naziv je od latinske reči koja znači „sluzava tečnost“ ili „otrov“.

I kanadski virusolog Dzejson Kindračuk, u svom videu je za CBC dao pojašnjenje:“Jednom kada virus uđe u našu ćeliju, on oslobađa svoj genski materijal i tada koristi u osnovi našu mašinu ćelije domaćina da stvori sve više i više kopija sebe.”

Portal za provjeru činjenica BoomLive piše da jeste tačno da se virusi  zaista sastoje od DNK ili RNA kao svog genetskog materijala i okruženi su opnom napravljenom od masti i proteina, kao što Kouan tvrdi, ali naglašavaju:Više od jednog vijeka unazad nam se pokazuje da su virusi uzrok mnogih bolesti i da se mogu prenijeti s zaražene osobe na apsolutno zdravu osobu, rezultirajući istom bolešću. Primjeri su brojni, od smrtonosnog i zaraznog, ali sada iskorijenjenog virusa malih boginja do virusa žute groznice, kojeg zaraženi pojedinac pokupi komarcem i nakon određenog vremena inkubacije ponovo se može prenijeti.

Dakle, informacija da virusi ne uzrokuju bolesti nije tačna, i ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

18/09/2020

Ocjena:

Lažna vijest