Nijesu hapšeni organizatori litija

Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja… Portal Intermagazin objavio je tekst pod naslovom:  U tekstu se navodi: Ovu vijest su objavili i Informer i Srbija danas.  Nakon ovih tvrdnji, u tekstu je dodata informacija o upadu policije u kuću poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, privođenje njegove majke, te informacija o hapšenju predsjednika vanparlamentarne partije Prava Crna Gora Marka Milačića.   …

781

Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja…

Portal Intermagazin objavio je tekst pod naslovom: UDARNA VEST! MILO IZDAO NAREĐENJE: Hapse se svi organizatori litija i protesta! UHAPŠENI MILAČIĆ, MAJKA MILANA KNEŽEVIĆA…

U tekstu se navodi:Milo Đukanović otišao je još jedan korak dalje u diktaturi i maltretiranju naroda koji se bori za svoja prava, pa je tako naredio da se uhapse svi oni koji su organizovali potpuno mirne litije na kojima su se borili za svetinje!

Ovu vijest su objavili i Informer i Srbija danas. 

Nakon ovih tvrdnji, u tekstu je dodata informacija o upadu policije u kuću poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, privođenje njegove majke, te informacija o hapšenju predsjednika vanparlamentarne partije Prava Crna Gora Marka Milačića.  

Ratka Knežević uhapšena je 31. januara prilikom pretresa njihove porodične kuće u okolini Podgorice jer je, prema navodima Uprave policije, ometala i omalovažavala policijske službenike. Policija je, kako je to objavljeno, pretres izvršila tražeći poslanikovog brata, kojeg sumnjiče da je učestvovao u neredima prilikom blokade puta u Zeti kada je policija napadnuta priotehničkim sredstvima i kamenicama.   

Istog dana sa podgoričkog Aerodroma u Centar bezbjednosti priveden je Marko Milačić.  

______ 

Mitropolija crnogorsko-primorska je više navrata isticala da je jedini organizator litija i pozivala partije da im se ne miješaju u organizaciju.  

Dakle, Marko Milačić i majka Milana Kneževića nijesu organizatori litija, kako se navodi u tekstovima Informera, Srbija danas i Intermagazina. Osim toga, litije koje se organizuju u crnogorskim gradovima nijesu zabranjene, već su to dozvoljena mirna okupljanja, i kao takve ne mogu predstavljati osnov za hapšenja. 

Ove objave zato ocjenjujemo kao “dezinformacije”.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja.  

Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me)

Inter magazin: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

03/03/2020

Ocjena:

Dezinformacija