Nit' se sprema rat nit' je poznat novi Hitler

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Evropa se očigledno suočava sa rastom populizma. Međutim, pojedini mediji to koriste za dodatno dramatizovanje, povećanje tenzija i privlačenje pažnje čitalaca

 Portal Pravda.rs je 24. aprila objavio tekst pod naslovom:

 “Ne sluti na dobro: Situacija u Evropi kao pred Drugi svetski rat! Evo šta se sprema”

Sa istim naslovom vijest je objavio i portal Balkanuzivo.net.

U tekstovima pomenutih portala se navodi izjava premijera Slovenije: 

“Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru. Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.”

Ovu informaciju objavio je i Informer.rs sa naslovom: 

 “KO JE EVROPSKI HITLER KOJI BI DA ZAPOČNE RAT?! Slovenici digli na noge EU i svet, NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE IKAD!”

Međutim, Informer.rs izjavi premijera Slovenije dodao je i stav Zorana Milivojevića koji je predstavljen kao karijerni diplomata i koji je kazao da iz analize slovenačkog premijera nije jasno ono što je i osnovno - ko je današnji Hitler?

Kome se to 'sve toleriše' i ko je taj ko, prema Šarecom mišljenju, stvara uslove za novi globalni sukob? To sigurno, prema njemu, ne bi trebalo da bude Nemačka, jer je ona stožer Zapadne Evrope i zapadnog sveta na ovim prostorima, u koji je Slovenija duboko integrisana kao članica EU i NATO. Pominjanje Rusije i Kine u njegovom izlaganju verujem da je samo odraz globalnih dešavanja i suprotstavljanja u multipolarnom svetu na relaciji Amerika-Rusija-Kina, uveren je naš sagovornik.

Pomenuti portali kao izvor ove informacije su koristili agenciju Tanjug koja je objavila informaciju pod naslovom: 

"Šarec: EU lideri da budu brži i efikasniji"

Tanjug se pozvao na intervju slovenačkog premijera agenciji AP. U posljednjem pasusu ovog intervjua, premijer je uporedio trenutnu situaciju u Evropi sa dešavanjima sa kraja '30-ih godina. 

Situаcijа u Evropi, rekаo je Šаrec, mogаla bi se uporediti sа kаsnim tridesetim godinаmа i postupcimа britаnskog premijerа u to vrijeme, Nevila Čemberlena, koji je "bio tаkаv političаr koji je vjerovаo Hitleru". On je tražio pregovore umjesto suočavanja s njemаčkim nаcističkim vođom. “Mi znаmo što se tаdа dogodilo, kazao je Šarec. 

Portali Pravda.rs, Balkanuživo.net, Informer.rs, koji su sa Tanjuga, prenijeli ovu informaciju nijesu u naslovu naveli da je u pitanju izjava slovenačkog premijera već su dodatno dramatizovali njegovu tvrdnju da je situacija u Evropi trenutno, kao prije početka Drugog svjetskog rata.

Koristeći fraze "Evo šta se sprema", "Ne sluti na dobro", "Najstrašnije upozorenje ikada" iskoristili su ovaj intervju i osvrt na rastući populizam u Evropi, da privuku pažnju čitalaca i povećaju čitanost. 

Uz to, Informer.rs je, zahvaljujući sagovorniku Zoranu Milivojeviću, tumačio izjavu slovenačkog premijera, a da pritom nije njega kontaktirao da pojasni šta je tačno mislio pominjanjem Hitlera u kontekstu savremene Evrope. 

Zato portalima Pravda.rs i Balkanuživo.net dodjeljujemo ocjenu "klikbejt", dok objavu Informer.rs ocjenjujemo kao "pristrasno izvještavanje".

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
Balkanuzivo.net Klikbejt; Informer Pristrasno izvještavanje; Pravda Klikbejt;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 24. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Balkanom ne hara 40 hiljada džihadista

Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje...

Lažni narativi Regionalni kontekst Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove...

NATO Manipulisanje činjenicama
Greška
"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost,...

Media literacy Greška
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org