Nit' se sprema rat nit' je poznat novi Hitler

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Evropa se očigledno suočava sa rastom populizma. Međutim, pojedini mediji to koriste za dodatno dramatizovanje, povećanje tenzija i privlačenje pažnje čitalaca

 Portal Pravda.rs je 24. aprila objavio tekst pod naslovom:

 “Ne sluti na dobro: Situacija u Evropi kao pred Drugi svetski rat! Evo šta se sprema”

Sa istim naslovom vijest je objavio i portal Balkanuzivo.net.

U tekstovima pomenutih portala se navodi izjava premijera Slovenije: 

“Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru. Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.”

Ovu informaciju objavio je i Informer.rs sa naslovom: 

 “KO JE EVROPSKI HITLER KOJI BI DA ZAPOČNE RAT?! Slovenici digli na noge EU i svet, NAJSTRAŠNIJE UPOZORENJE IKAD!”

Međutim, Informer.rs izjavi premijera Slovenije dodao je i stav Zorana Milivojevića koji je predstavljen kao karijerni diplomata i koji je kazao da iz analize slovenačkog premijera nije jasno ono što je i osnovno - ko je današnji Hitler?

Kome se to 'sve toleriše' i ko je taj ko, prema Šarecom mišljenju, stvara uslove za novi globalni sukob? To sigurno, prema njemu, ne bi trebalo da bude Nemačka, jer je ona stožer Zapadne Evrope i zapadnog sveta na ovim prostorima, u koji je Slovenija duboko integrisana kao članica EU i NATO. Pominjanje Rusije i Kine u njegovom izlaganju verujem da je samo odraz globalnih dešavanja i suprotstavljanja u multipolarnom svetu na relaciji Amerika-Rusija-Kina, uveren je naš sagovornik.

Pomenuti portali kao izvor ove informacije su koristili agenciju Tanjug koja je objavila informaciju pod naslovom: 

"Šarec: EU lideri da budu brži i efikasniji"

Tanjug se pozvao na intervju slovenačkog premijera agenciji AP. U posljednjem pasusu ovog intervjua, premijer je uporedio trenutnu situaciju u Evropi sa dešavanjima sa kraja '30-ih godina. 

Situаcijа u Evropi, rekаo je Šаrec, mogаla bi se uporediti sа kаsnim tridesetim godinаmа i postupcimа britаnskog premijerа u to vrijeme, Nevila Čemberlena, koji je "bio tаkаv političаr koji je vjerovаo Hitleru". On je tražio pregovore umjesto suočavanja s njemаčkim nаcističkim vođom. “Mi znаmo što se tаdа dogodilo, kazao je Šarec. 

Portali Pravda.rs, Balkanuživo.net, Informer.rs, koji su sa Tanjuga, prenijeli ovu informaciju nijesu u naslovu naveli da je u pitanju izjava slovenačkog premijera već su dodatno dramatizovali njegovu tvrdnju da je situacija u Evropi trenutno, kao prije početka Drugog svjetskog rata.

Koristeći fraze "Evo šta se sprema", "Ne sluti na dobro", "Najstrašnije upozorenje ikada" iskoristili su ovaj intervju i osvrt na rastući populizam u Evropi, da privuku pažnju čitalaca i povećaju čitanost. 

Uz to, Informer.rs je, zahvaljujući sagovorniku Zoranu Milivojeviću, tumačio izjavu slovenačkog premijera, a da pritom nije njega kontaktirao da pojasni šta je tačno mislio pominjanjem Hitlera u kontekstu savremene Evrope. 

Zato portalima Pravda.rs i Balkanuživo.net dodjeljujemo ocjenu "klikbejt", dok objavu Informer.rs ocjenjujemo kao "pristrasno izvještavanje".

(Raskrinkavanje.me) 

Raskrinkali smo
Balkanuzivo.net Klikbejt; Informer Pristrasno izvještavanje; Pravda Klikbejt;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 24. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org