Manipulisanje činjenicama

Niti je bilo teritorijalnih promjena, niti je protjerana ćirilica

Niti je bilo teritorijalnih promjena, niti je protjerana ćirilica
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
25.08.2020

Niti je bilo teritorijalnih promjena, niti je protjerana ćirilica

U moru medijskih manipulacija najčešće se srećemo sa onima gdje se pojedine nacije i narodi predstavljaju kao prijetnja drugom narodu i njegovoj tradiciji.

Ovoga puta, Alo.rs je objavio tekst naslovljen

MINISTARSTVO POTPISALO! Albanci dobili veliku teritoriju na istoku, proterana ćirilica!

Kada se pogleda ovakav naslov, moglo bi se zaključiti da se u Sjevernoj Makedoniji dešavaju teritorijalne podjele, iako se zapravo radi o novim normativnim aktima u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.  

Alo.rs je u tekstu  objavio da je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Agim Nuhiu potpisao rješenje kojim se propisuje da se na amblemu sjevernomakedonske policije od sada nalazi i albanski jezik.

„Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku, saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja i jedinici za specijalna zaduženja“  citira Alo.rs Nuhiua.

U tekstu se dalje navodi:

„U zakonu o korišćenju jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik), takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP. U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto građana govore službeni jezik različit od makedonskog jezika, napisane su na makedonskom jeziku ćiriličnim pismom, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije, albanskom jeziku i pismu“

Dakle, niti su „Albanci dobili veliku teritoriju“ niti je „ćirilica protjerana“.

U objavi sjevernomakedonskog MUP-a jasno se navodi kakvi su propisi i zbog čega se i albanski jezik našao na uniformama policije, pa ova maniplacija dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Alo  objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 22.10. 15:00h

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
25.08.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama,Demantovano
Alo: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 16 sati