Dezinformacija

Niti je čip, niti prati kretanje: Gel za otkrivanje supstanci u tijelu izazvao dezinformacije

Niti je čip, niti prati kretanje: Gel za otkrivanje supstanci u tijelu izazvao dezinformacije
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
21.04.2021

Niti je čip, niti prati kretanje: Gel za otkrivanje supstanci u tijelu izazvao dezinformacije

Amerika, Pentagon i čipovanje su savršeni spoj za dobru teoriju zavjere na društvenim mrežama.

Intervju sa vojnim  ljekarom  Metom Hepbernom, koji u agenciji Ministarstva odbrane SAD “DARPA”,  radi na inovativnim metodama za suzbijanje aktuelne pandemije odjeknuo je na društvenim mrežama.

U pomenutom tv formatu govorilo se o vojnim programima i projektima Pentagona , koji za cilj imaju okončanje pandemije, a Hepbern koji je objašnjavao tekuće istraživačke projekte, zaintrigirao je javnost pričom o inovativnoj tehnologiji u obliku senzora koji se postavlja ispod kože.

Iako je Hepbern u razgovoru za CBS detaljno objasnio o kakvoj tehnologiji se radi, te jasno naglasio da “nije u pitanju nikakav zastrašujući vladin mikročip koji prati svaki vaš pokret, već gel sličan tkivu koji kontinuirano testira krv”, mediji širom planete su odlučili da u svojim naslovima upotrijebe baš ovu riječ.

Američki časopis Njuzvik kontaktirao je Hepberna i zamolio ga da još jednom razjasni čitavu stvar. ()

“Nastala je zabuna. Nema mikročipa, nema elektronike, ništa od toga. Gel vam ne bi pokazao da li imate grip ili kovid”, pojasnio je Hepbern  za Njuzvik 14. aprila.

Tehnologija je, ističe on, zapravo,  hidrogel - sunđerasta supstanca dizajnirana da ima sličan sastav kao i okolno tkivo u ljudskom organizmu, tako da tijelo ne pokušava da ga odbaci.

Korišćenjem hemijskih reakcija hidrogel se može prilagoditi tako da reaguje na razne supstance u tijelu. Kada se to dogodi, gel svijetli vrlo slabo i to može detektovati senzor koji je izvan kože.

Primjera radi, jedna od supstanci koju hidrogel može da detektuje jeste laktat. Povišeni nivoi laktata mogu da ukažu na to da će neko uskoro da se razboli.

Međutim, Hepbern napominje da to samo pokazuje da možda nešto nije u redu u organizmu, te da se konačna i precizna dijagnoza može potvrditi korišćenjem testova na kovid ili neki drugi patogen na koji se sumnja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
21.04.2021
Ocjena:
Dezinformacija
Viralne objave: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati