Niti se digla prašina, niti su Albanci bijesni

Ova analiza je označena kao: Media literacy

Ovo je primjer kako mediji senzacionalističkim naslovima navode čitaoce na pogrešne zaključke i prije nego što pročitaju tekst, koji je u ovom slučaju vjerodostojno prenesen.

Portal Alo objavio je 17. decembra tekst naslovljen

„DIGLA SE PRAŠINA NA KOSOVU Finska ambasadorka razbesnela Albance!“

 

Uz konstataciju na početku teksta da je Priština ljuta na svog saveznika, Alo prenosi izjavu finske ambasadorke na Kosovu, Pie Sternval, tokom skupa „Kafa sa ambasadorom“. U tekstu stoji:

Finska ambasadorka u samoproklamovanoj „Republici Kosovo“ Pia Sternval izjavila je da put evropskih integracija za „Kosovo“ zavisi od rezultata postignutih u jačanju vladavine zakona, nezavisnosti pravosuđa i primeni zakona koji se odnose na status zajednica. „Finska je zabrinuta zbog izazova sa kojima se suočavaju manjinske grupe“, rekla je ona.

 Alo se poziva na portal Kosovo online, čiji tekst prenosi vjerodostojno – tekstom se, dakle, ukazuje na izazove sa kojima se Kosovo, kao zemlja koja želi da postane članica EU, mora suočiti. Naslov portala Alo, međutim, ne odgovara sadržini teksta, niti onom na portalu Alo, niti na izvornom mediju Kosovo online, u kom nema riječi o „dizanju prašine“ na Kosovu ili o tome da je finska ambasadorka svojom izjavom „razbijesnila Albance“.

Ovakve izjave ambasadora članica EU ne predstavljaju nikakav presedan, već naprotiv, primjer uobičajene diplomatske retorike. Ambasadori na ovaj način prenose poruku Evropske unije i njenih članica o vrijednostima na kojima je ta zajednica zasnovana i uslovima koje svaka država koja želi da joj pristupi mora da ispuni, a među kojima su jačanje vladavine prava, rezultati na planu jačanja nezavisnosti pravosuđa, kao i primjena zakona koji se odnose na status zajednica i zaštita prava manjinskih naroda.

Budući da senzacionalistički naslov portala Alo nema nikakvo uporište u samom tekstu, niti odgovara sadržini teksta, ovu medijsku objavu ocjenjujemo kao klikbekt.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „klikbejt“ dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Alo Klikbejt;
Autor: Tijana Velimirović Objavljeno: 21. 01. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Trideset članova ne čini Savjet

Ovo je primjer izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog...

Media literacy Dezinformacija
Lažna vijest
Zatvorenici iz Spuža neće napasti litije

Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org