Još jedan primjer lažne vijesti o štetnosti medicinskih maski…

Portal Signalcg.me objavio je 17.07. Tekst sa naslovom

Tekst prati I fotografija disklejmera na pakovanju maski na kojem piše da “Ovaj proizvod nije respirator i ne može da obezbijedi zaštitu od Kovida – 19 ili bilo kojeg drugog virusa ili zaraze”.

U tekstu se navodi:

Raskrinkavanje je ranije pisalo o netačnim tvrdnjama o opasnosti maski.

Ukoliko se sa maskom postupa ispravno, prema preporukama SZO, ona ne može dodatno ugroziti čovjeka različitim gljivicama, bakterijama…

Pomenuti disklejmer se šeruje i na društvenim mrežama među korisnicima Fejsbuka i Instagrama:

Kada je riječ o upozorenju na pakovanju sa maskama, kolege sa portala Snopes su naglasile:

Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa i spašavanje života; sama upotreba maske nije dovoljna da osigura adekvatan nivo zaštite od COVID-19. Takođe bi trebali održavati minimalniu fizičku distancu od najmanje 1 metar od drugih, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

Dakle, medicinske maske su sredstvo za prevenciju i zaštitu, a ne direktni lijek kojim ćete se odbraniti od virusa korona.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Signal: Lažna vijest