Nošenje maski nije opasno po zdravlje

Još jedan primjer lažne vijesti o štetnosti medicinskih maski… Portal Signalcg.me objavio je 17.07. Tekst sa naslovom Tekst prati I fotografija disklejmera na pakovanju maski na kojem piše da “Ovaj proizvod nije respirator i ne može da obezbijedi zaštitu od Kovida – 19 ili bilo kojeg drugog virusa ili zaraze”. U tekstu se navodi: Raskrinkavanje …

1609

Još jedan primjer lažne vijesti o štetnosti medicinskih maski…

Portal Signalcg.me objavio je 17.07. Tekst sa naslovomNošenje maski može biti opasno po zdravlje

Tekst prati I fotografija disklejmera na pakovanju maski na kojem piše da “Ovaj proizvod nije respirator i ne može da obezbijedi zaštitu od Kovida – 19 ili bilo kojeg drugog virusa ili zaraze”.

U tekstu se navodi:Nošenjem maske bakterije dobijaju potrebnu vlagu i na taj način se zadržavaju i razmnožavaju. Udisanjem, bakterije se vraćaju natrag u pluća, gdje prirodno ne bi smjele da budu. Stalno reinficiranje zbog maski stvoriće probleme zdravim ljudima, a pogotovo onima sa bezazlenom prehladom.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o netačnim tvrdnjama o opasnosti maski.

Ukoliko se sa maskom postupa ispravno, prema preporukama SZO, ona ne može dodatno ugroziti čovjeka različitim gljivicama, bakterijama…

Pomenuti disklejmer se šeruje i na društvenim mrežama među korisnicima Fejsbuka i Instagrama:

Kada je riječ o upozorenju na pakovanju sa maskama, kolege sa portala Snopes su naglasile:Ova fotografija (i druge slične njoj) odražava odricanje od odgovornosti na pakovanju maski za lice kojim se upozoravaju korisnici: „OVAJ PROIZVOD NIJE RESPIRATOR I NEĆE pružiti bilo kakvu zaštitu protiv COVID-19 (CORONAVIRUS) ILI OSTALIH VIRUSA ILI KONTAMINANATA“. Takva odricanja od odgovornosti ne znače da nošenje maski nije efikasno za ograničavanje širenja COVID-19, već da konzumenti pogrešno shvataju funkciju i svrhu različitih vrsta maski za lice.

Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa i spašavanje života; sama upotreba maske nije dovoljna da osigura adekvatan nivo zaštite od COVID-19. Takođe bi trebali održavati minimalniu fizičku distancu od najmanje 1 metar od drugih, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

Dakle, medicinske maske su sredstvo za prevenciju i zaštitu, a ne direktni lijek kojim ćete se odbraniti od virusa korona.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Signal: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

31/07/2020

Ocjena:

Lažna vijest