Nova zloupotreba VAERS-a: Podaci sa sajta nikako ne dokazuju štetnost vakcine

Američki sistem za prijavljivanje neželjenih efekata vakcine (VAERS) mjesecima unazad je na meti antivakserskog pokreta.

133

Američki sistem za prijavljivanje neželjenih efekata vakcine (VAERS) mjesecima unazad je na meti antivakserskog pokreta.

Podaci tog sistema, koji su javni i dostupni na zvaničnom sajtu često se koriste kao „dokaz“ da je vakcina protiv koronavirusa štetna za zdravlje.

Najsvježiji primjer manipulacije podacima VAERS-a je video koji se tokom septembra dijelio na društvenim mrežama a u kojem su prikazani prijavljeni neželjeni efekti. „Novi VAERS brojevi su izašli. Za one koji ne znaju VAERS je američki sistem za prijavu neželjenih reakcija na vakcine…ljudi koji prijave krivično odgovaraju u slučaju da se otkrije da su slagali i slijedi im ni manje ni više nego zatvorska kazna…takođe, treba biti svjestan da ovo nisu SVI slučajevi, već samo oni prijavljeni: 701,559 – neželjene reakcije 60.741- hospitalizacije 80,393 – hitna pomoć nakon vakcinacije 6.637 – srčanih udara 5,765 – miokarditis 1.862 – pobačaja 19.210 – invaliditeta 14.925 – smrtnih slučajeva 100% SIGURNA I EFIKASNA“, opis je koji prati video.

Prvo da pojasnimo kako funkcioniše VAERS.„Kada procjenjujete podatke sa VAERS-a, važno je istaći da ni za jedan prijavljeni događajnije dokazana uzročno-posljedična veza. Izvještaji svih mogućih povezanosti između vakcine i neželjenih efekata (mogućih nuspojava) se zavode u VAERS-u. To znači da VAERS prikuplja podatke o svakom neželjenom događaju nakon vakcinacije, bilo da je u pitanju koincidencija ili da je stvarno izazvan vakcinom. Izvještaj o neželjenom događaju koji prikuplja VERS nije dokumentacija je vakcina izazvala događaj“, jasno se precizira u VAERS-ovom uputstvu za tumačenje podataka.

Dakle, ukoliko u ovom sistemu stoji da je bilo 5,756 srčanih udara, to ne znači da su se desili zbog vakcine, već poslije vakcinacije, i da tek treba utvrditi da li je zaista vakcina izazvala neželjeni događaj.

Kako dalje precizira američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) bilo ko može prijaviti neželjeni događaj VAERS-u.„Svako može prijaviti neželjeni događaj VAERS-u. VAERS prijave obično podnose pružaoci zdravstvenih usluga, proizvođači vakcina, osobe koje prime vakcinu (ili njihovi roditelji i staratelji) i državni programi za imunizaciju. Pacijente, roditelje i staratelje ohrabrujemo da traže pomoć profesionalaca u zdravstvu prilikom prijavljivanja događaja VAERS-u“, stoji na sajtu FDA.

Ovo znači da bukvalno svaki državljanin SAD, bilo koja zdravstvena institucija, mogu prijaviti, na primjer, srčani udar ili smrtni ishod nakon vakcinacije, što dalje znači da podaci sa ovog sajta ne dokazuju da je vakcina uzrok neželjenih događaja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

27/09/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama