Nova zloupotreba VAERS-a: Podaci sa sajta nikako ne dokazuju štetnost vakcine

735

Američki sistem za prijavljivanje neželjenih efekata vakcine (VAERS) mjesecima unazad je na meti antivakserskog pokreta.

Podaci tog sistema, koji su javni i dostupni na zvaničnom sajtu često se koriste kao „dokaz“ da je vakcina protiv koronavirusa štetna za zdravlje.

Najsvježiji primjer manipulacije podacima VAERS-a je video koji se tokom septembra dijelio na društvenim mrežama a u kojem su prikazani prijavljeni neželjeni efekti. 

Prvo da pojasnimo kako funkcioniše VAERS.

Dakle, ukoliko u ovom sistemu stoji da je bilo 5,756 srčanih udara, to ne znači da su se desili zbog vakcine, već poslije vakcinacije, i da tek treba utvrditi da li je zaista vakcina izazvala neželjeni događaj.

Kako dalje precizira američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) bilo ko može prijaviti neželjeni događaj VAERS-u.

Ovo znači da bukvalno svaki državljanin SAD, bilo koja zdravstvena institucija, mogu prijaviti, na primjer, srčani udar ili smrtni ishod nakon vakcinacije, što dalje znači da podaci sa ovog sajta ne dokazuju da je vakcina uzrok neželjenih događaja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.