Novi krug neistine, sada i u medijima: Švedska nije prestala da koristi PCR testove

Da je PCR testiranje najsigurnija metoda utvrđivanja infekcije koronavirusom, poznato je svima već duže vrijeme. Ta metoda dijagnostike se već decenijama koristi u molekularnim istraživanjima. Ipak i dan danas na internetu ne prestaju da se šire informacije koje sugerišu da su PCR testovi neopouzdani i da ne otkrivaju infekciju kovidom. Dokaz za to je niz …

462

Da je PCR testiranje najsigurnija metoda utvrđivanja infekcije koronavirusom, poznato je svima već duže vrijeme. Ta metoda dijagnostike se već decenijama koristi u molekularnim istraživanjima.

Ipak i dan danas na internetu ne prestaju da se šire informacije koje sugerišu da su PCR testovi neopouzdani i da ne otkrivaju infekciju kovidom.

Dokaz za to je niz tvrdnji koje su se pojavile na portalima i društvenim mrežama, u kojima se tvrdi da je Švedska obustavila korišćenje PCR testova.„Švedska zabranila PCR test, on ne otkriva Koronu“, navodi se u fejsbuk objavi, koja je podijeljena na oko 150 profila.

 Ista informacija plasirana je sa još jednog profila na fejsbuku, a i ona je podijeljena preko 100 puta.

Ovakve neistine raskrinkali smo i u jednoj od ranijih analiza

Iste tvrdnje prenio je i portal Informer.rs u tekstu pod naslovom „ZAŠTO?! Švedska obustavila korišćenje PCR testova… Da li je ovo dovoljan razlog?!“„Švedska agencija za javno zdravlje objavila je da prekida sa korišćenjem PCR testova“, navodi se u tekstu portala Alo.rs.

Crnogorski portal In4s.net, takođe je objavio vijest o tome da Švedska obustavlja korišćenje PCR testova.

Razlog zbog kojeg je potekla ova tvrdnja, koja se velikom brzinom proširila internetom, jeste pogrešno shvatanje činjenica koje su objavljene na zvaničnom sajtu Švedske agencije za javno zdravlje.

Naime, u julu je švedska zdravstvena agencija objavila obavještenje u kojem pominje PCR testove, koje je pogrešno protumačeno na društvenim mrežama.„PCR tehnologija koja se koristi u testovima za otkrivanje virusa ne može da pravi razliku između virusa koji mogu da zaraze ćelije i virusa koje je imuni sistem neutralisao, pa se stoga ovi testovi ne mogu koristiti za utvrđivanje da li je neko zarazan ili ne“, navodi se.

Takođe, na sajtu agencije za javno zdravlje Švedske pojašnjeno je i da se uz PCR testiranje, za otkrivanje kovida koriste i antigenski testovi.„I antigenski i PCR testovi pokazuju infekciju. Ispitivanje antigena može se koristiti kao dopuna PCR testiranju kada postoji potreba za povećanim testnim kapacitetom ili brzim test odgovorom, ali ne zamjenjuje PCR široko testiranje“, navodi se na sajtu.

Tvrdnje da je Švedska obustavila korišćenje PCR testova demantovala je i  poznata novinska agencija Associated Press, u članku čiji je naslov „Švedska i dalje koristi PCR testove za otkrivanje kovida“„Možemo da potvrdimo da Švedska nije suspendovala upotrebu PCR testova“, rekla je Anna Vetterkvist, portparolka agencije za javno zdravlje u razgovoru za Associated Press.Takođe, iz Agencije za javno zdravlje u Švedskoj Rojtersu su potvrdili da ta država nije prestala da koristi PCR testove i da nije mijenjala smjernice za njhovu upotrebu.

Ovakve tvrdnje smo raskrinkali i u ranijoj analizi.

Imajući u vidu sve činjenice, koje potvrđuju da Švedska nije obustavila PCR testiranje kao i da to nijednom nije objavila na zvaničnom sajtu nacionalne zdravstvene agencije, objave sa fejsbuka i portala In4s, Alo i Informer, koje sadrže takve tvrdnje, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

02/06/2021

Ocjena:

Lažna vijest