Novi krug neistine, sada i u medijima: Švedska nije prestala da koristi PCR testove

1305

Da je PCR testiranje najsigurnija metoda utvrđivanja infekcije koronavirusom, poznato je svima već duže vrijeme. Ta metoda dijagnostike se već decenijama koristi u molekularnim istraživanjima.

Ipak i dan danas na internetu ne prestaju da se šire informacije koje sugerišu da su PCR testovi neopouzdani i da ne otkrivaju infekciju kovidom.

Dokaz za to je niz tvrdnji koje su se pojavile na portalima i društvenim mrežama, u kojima se tvrdi da je Švedska obustavila korišćenje PCR testova.

 Ista informacija plasirana je sa još jednog profila na fejsbuku, a i ona je podijeljena preko 100 puta.

Ovakve neistine raskrinkali smo i u jednoj od ranijih analiza

Iste tvrdnje prenio je i portal Informer.rs u tekstu pod naslovom „ZAŠTO?! Švedska obustavila korišćenje PCR testova… Da li je ovo dovoljan razlog?!“

Crnogorski portal In4s.net, takođe je objavio vijest o tome da Švedska obustavlja korišćenje PCR testova.

Razlog zbog kojeg je potekla ova tvrdnja, koja se velikom brzinom proširila internetom, jeste pogrešno shvatanje činjenica koje su objavljene na zvaničnom sajtu Švedske agencije za javno zdravlje.

Naime, u julu je švedska zdravstvena agencija objavila obavještenje u kojem pominje PCR testove, koje je pogrešno protumačeno na društvenim mrežama.

Takođe, na sajtu agencije za javno zdravlje Švedske pojašnjeno je i da se uz PCR testiranje, za otkrivanje kovida koriste i antigenski testovi.

Tvrdnje da je Švedska obustavila korišćenje PCR testova demantovala je i  poznata novinska agencija Associated Press, u članku čiji je naslov „Švedska i dalje koristi PCR testove za otkrivanje kovida“

Ovakve tvrdnje smo raskrinkali i u ranijoj analizi.

Imajući u vidu sve činjenice, koje potvrđuju da Švedska nije obustavila PCR testiranje kao i da to nijednom nije objavila na zvaničnom sajtu nacionalne zdravstvene agencije, objave sa fejsbuka i portala In4s, Alo i Informer, koje sadrže takve tvrdnje, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.