Teorija zavjere

Novi krug neistine: Vakcine nisu neprovjerene

Novi krug neistine: Vakcine nisu neprovjerene
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
06.04.2021

Novi krug neistine: Vakcine nisu neprovjerene

Ogromna većina svjetskih zemalja, odnosno njohve zdravstvene vlasti, krenule su u vakcinaciju građana protiv kornavirusa.

Ogromna većina zemalja, odnosno njihovih zdravstvenih vlasti, odobrile su 12 vakcina protiv COVID19.

Ipak, antivakseri i dalje pokušavaju utiču na neodlučne, za šta je očigledan primjer objava koja se ovih dana širi Fejsbukom.

“Posle godinu dana pLandemije, 7. talasa, 32. pika i 21. mutacije niste se razboleli. A sad kad sve to jenjava idete da primite totalno neproverenu vakcinu I još dajete izjavu da je primate na sopstvenu odgovornost? Ne znam kojim imenom da vas nazovem a da vas ne uvredim”, navodi se u objavi koja koju prati fotografija doktora Branimira Nestorovića, čijim smo se tvrdnjama ranije bavili.

Ipak, nije moguće pronaći izjavu u kojoj je Nestorović rekao ovo što mu se u objavi pripisuje.

Svakako, netačna je tvrdnja da su vakcine neprovjerene, što su stručnjaci bezbroj puta ponovili.

Dodatno, Evropska agencija za ljekove (EMA) objašnjava da je za odobrenje upotrebe neke vakcine potrebna procjena odnosa rizika i koristi od tog cjepiva, da je analiziraju naučni eksperti te agencije, da se radi provjera kvaliteta prije nego se vakcina odobri…

I domaći stručnjaci potvrđuju da vakcina nije neprovjerena, kako se to tvrdi. Ljekarka u podgoričkom Domu zdravlja Slađana Račić je u Jutarnjem programu RTCG-a, kazala da su sve vakcine odobrene od međunarodnih agencija za ljekove i Svjetske zdravstvene organizacije.

 Ističe i da su relevantna istraživanja pokazala, da je zanemarljiva razlika u broju onih kod kojih se tromboza pojavila nakon vakcinacije, u odnosu na one koji nisu  vakcinisani.

"Istraživanja su u toku i dalje je stav svih da je korist od vakcine veća od mogućih rizika", naglasila je Račić.

Kada je u pitanju famozni potpis, kojim potvrđujete da vakcinu primate na sopstvenu odgovornost, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu dr Dušan Milisavljević pojašnjava da je u pitanju uobičajena procedura.

„To je praksa u Srbiji i svetu - svuda se na prijemu u bolnicu potpisujete da prihvatate i rizik terapije i ovaj obrazac za saglasnost ni na koji način ne odstupa od standarda u lečenju", navodi Milisavljević dodajući da je u Srbiji  inače normalno da prilikom preporučene vakcinacije - kao i kada recimo primate vakcinu protiv gripa koja nije obavezna - potpišete obrazac kojim dajete saglasnost za imunizaciju.

Pojašnjavajući dalju proceduru, Milosavljević kaže da nakon potpisane saglasnosti, dobijate karton,  na kojem će vam prilikom vakcinacije upisati koju ste vakcinu primili. Pošto se vakcina prima iz dvije doze, zdravstveni radnik naznačava i  kada treba da se javite na revakcinu.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
06.04.2021
Ocjena:
Teorija zavjere
Viralne objave: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Uvozne neistine: Lažne tvrdnje Johana Dejvisa o vakcinama i koroni

Stavovi Johana Dejvisa, belgijskog ljekara kome je oduzeta licenca za rad zbog lažnih...

13.04.2021 prije 15 sati

Dezinformacija
Izvrtanje i netačno tumačenje zakona: Ne zabranjuje se proizvodnja sjemena

U cilju dokazivanja “globalne zavjere” protiv građana na društvenim mrežama...

13.04.2021 prije 15 sati

Dezinformacija
Knjiga predstavljena kao memorandum: SZO nema plan uništenja ljudi vakcinisanjem

Dok relevantna zdravstvena struka objašnjava zašto je važno primiti vakcinu protiv...

12.04.2021 prije 1 dan