Novi krug stare dezinformacije: Virus jeste izolovan i to još prije godinu dana

Ponavljanje istih dezinformacija o virusu izuzetnoi je česta pojava na društvenim mrežama. Jedna od takvih dezinformacija je i ta da virus koji izaziva Covid19 nikada nije izolovan. Ipak, nije tačno da virus nikada nije izolovan, što smo više puta i objavili, kao i naše kolege faktčekeri širom svijeta. Da je virus Sars-CoV-2 izolovan objavljeno je …

696

Ponavljanje istih dezinformacija o virusu izuzetnoi je česta pojava na društvenim mrežama.

Jedna od takvih dezinformacija je i ta da virus koji izaziva Covid19 nikada nije izolovan.„Da li neko moze da mi objasni kad su pre napravili vakcine protiv upravo mutiranog virusa? Mislim, ja znam da virus nikada nisu izolovali i da vakcine nisu namenjene za zastitu, vec nesto drugo, ali da li oni sada proveravaju inteligenciju ljudskog roda“, kaže se u objavi koja prati fotografiju iz medija sa izjavom britanskog ministra da je novi soj koronavirusa van kontrole.

Ipak, nije tačno da virus nikada nije izolovan, što smo više puta i objavili, kao i naše kolege faktčekeri širom svijeta.

Da je virus Sars-CoV-2 izolovan objavljeno je i u Žurnalu kliničke mikrobiologije.

To je potvrdila i Svjetska zdravstvenA organizacije (SZO) a virus je prvi put je izolovan još 7. januara proše godine, u Kini.„Kineske vlasti identifikovale su novi tip koronavirusa (novi coronavirus, nCoV), koji je izolovan 7. januara 2020. Laboratorijsko ispitivanje je sprovedeno na svim sumnjivim slučajevima utvrđenim aktivnim pronalaženjem slučajeva i retrospektivnim pregledom“, navodi SZO.

Koliko god se neka dezinformacija ponavljala i dijelila ona ne može postati istina, o čemu svjedoče otkrića i studije relevantnih zdravstvenih i naučnih institucija.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

15/01/2021

Ocjena:

Dezinformacija