Lažna vijest

Novinara “prekvalifikovali” u naučnika

Novinara “prekvalifikovali” u naučnika
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
21.10.2020

Novinara “prekvalifikovali” u naučnika

Dezinformacije o medicinskim maskama koje se koriste u cilju prevencije virusa korona, ne prestaju da se šire medijima i društvenim mrežama. Naprotiv, one se svakodnevno umnožavaju ali najčešće i ponavljaju.

Dr Branimir Nestorović, nerijetko u svojim govorima i objavama širi dezinformacije i teorije zavjere. Ovog puta, na svom Fejsbuk profilu, dr Nestorović je citirao Džordana Šahtela, prenoseći njehov tvit uz komentar

‘’Naučnik iz CDC-a, maske ne deluju.’’

Nestorovićevu objavu su prenijeli i portali: Espreso, Mondo.me, In4s, B92, Informer, Kurir, Objektiv.rs, Republika, Telegraf, Nacionalist, SrbijaDanas.

“Naime, istraživanje CDC ukazuje na to da nošenje maski ni na koji način ne umanjuje šansu da se pojedinac zarazi koronom. Studija CDC, koja je anketirala simptomatske pacijente sa Kovidom-19, otkrila je da je 70,6% ispitanika izjavilo da "uvek" nosi masku, dok dodatnih 14,4% kaže da "često" nosi masku. To znači da je ogromnih 85% zaraženih pacijenata prijavilo redovno nošenje maski! Samo 3,9% zaraženih reklo je da "nikada" ne nosi pokrivač za lice - navodi se u tekstu na koji se pozvao i sam dr Nestorović.

Zapravo, studija dovodi do saznanja da se desetine hiljada Amerikanaca svakodnevno zaražavaju koronom uprkos nošenju maski” , prenijeli su regionalni mediji.

Prvo, Džordan Šahtel na kojeg se Nestorović pozvao kao naučnika iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – nije naučnik. Riječ je o novinaru iz Vašingtona koji je na svom twitter nalogu podijelo istraživanje pomenutog centra uz svoju izvedenu tvrdnju da ‘’maske ne funkcionišu’’.

Drugo, Šahtel je  istraživanje koje se pominje u objavama, kako piše Istinomjer “izmjestio iz prvobitnog konteksta i ušuškao ih u narativ koji ide u prilog njegovoj priči o beskorisnosti, pa čak i štetnosti nošenja zaštitnih maski u borbi s kovidom.”

Istraživanje CDC, na koje se Šahtel poziva, uopšte se nije bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korone, već time kako bliski kontakti sa zaraženima, kao i boravak u kafićima i restoranima, utiču na širenje virusa.

Rezultati studije pokazali su da su “odlasci na mesta gde se konzumiraju hrana i piće direktno povezani sa širenjem virusa” i zato ih CDC označava kao važne faktore rizika. Iz tog Instituta savetuju da se pažljivo razmotri odlazak na mesta gde je teško držati socijalnu distancu i nositi masku.

I portal za provjeru činjenica, PolitiFact, provjerio je ove tvrdnje i pisao:

Pogrešno je donositi zaključke o efikasnosti maski iz CDC izvještaja, jer je većina ispitanika izvijestila da ih nose, a sama studija se nije bavila upotrebom maski.

Objave sa portala Nacionalist, Telegraf, Republika, Espreso, Mondo i B92 ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave sa portala In4s, Informer, Kurir, Objektiv i Srbija danas ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, jer su sadržaj prenijeli sa drugih portala.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
21.10.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Viralne objave: Lažna vijest Espreso: Lažna vijest Mondo: Lažna vijest IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti B92: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Objektiv.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Republika.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 17 sati

Teorija zavjere
Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego...

27.11.2020 prije 14 sati

Lažna vijest
Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna...

26.11.2020 prije 1 dan