Manipulisanje činjenicama

Obrati pažnju na znak: Island nije proglasio religije mentalnim poremećajem

Obrati pažnju na znak: Island nije proglasio religije mentalnim poremećajem
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
07.02.2020

Obrati pažnju na znak: Island nije proglasio religije mentalnim poremećajem

Medijski izvještaj nije problematičan ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Kada se satira ne naglasi, imamo posla sa manipulacijom činjenicama...

Portal Patheos objavio je 21. januara tekst

Island sve religije proglasio mentalnim poremećajem“.

Tekst su 29. januara objavili regionalni portali BhdijasporaBuka i Luftika. U ovim tekstovima piše: 

Island je mala ostrvska država u sjevernom Atlantiku, ali i poprište brojnih kontroverzi. Državni parlament izglasao je još 2017. Zakon po kojem se na svakoj Bibliji mora objaviti upozorenje da je u pitanju fikcija, koja čitaoce može dovesti do mentalnih problema i zabluda. Iste godine, država je načinila još jedan sekularni korak, tako što je u potpunosti zabranila djelovanje „Američkih televangelista“. Island je sada sve religije proglasio za mentalne poremećaje. 

Brojni korisnici društvenih mreža uključili su se u diskusiju o ovome, odobravajući ili kritikujući takvu odluku Islanda i ne dovodeći u pitanje istinitost informacije koja je, ipak, izmišljena. Portali Luftika i Buka su jasno naznačili da se radi o satiričnom tekstu preuzetom sa takvog portala. 

Autor teksta izvorno objavljenog na portalu Patheos, Andrew Hall, zapravo je autor isključivo satiričnih objava u okviru svoje kolumne „Laughing In Disbelief“ na portalu Patheos. Hall kaže da često dobija komentare ljudi koji nijesu razumjeli da se radi o satiri ili onih koji ocjenjuju da je to što radi zlobno. Ipak, napominje da svaki tekst sadrži dovoljno znakova koji pažljive čitaoce upućuju na to da se radi o satiri. 

Izvorni medijski sadržaj, kao i objave na portalima Luftika i Buka, dobijaju ocjenu „satira“, dok portal Bhdijaspora, koji nije naglasio da je u pitanju satirični sadržaj dobija ocjenu “manipulisanje činjenicama”.  

Ocjenu “satira” dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.  

Ocjenu “manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način.  

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
07.02.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama,Satira
BHdijaspora: Manipulisanje činjenicama Buka: Manipulisanje činjenicama,Satira Luftika: Manipulisanje činjenicama,Satira

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ljekar u službi širenja spornih tvrdnji

Nerijetko smo imali priliku da u toku pandemije čujemo razne dezinformacije ili teorije...

22.09.2020 prije 21 sat

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 6 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 1 nedjelju