Obustavite objavljivanje podataka

Obustavite objavljivanje podataka
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
22.03.2020

Obustavite objavljivanje podataka

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu da još jednom razmotri odluku o objavljivanju imena i adresa građana u izolaciji i zaustavi dalje objavljivanje ovih podataka.

Smatramo da ovakvo postupanje predstavlja narušavanje ustavnog prava na privatnost. Njime se narušava privatnost svih građana u izolaciji, a ne samo onih koji krše pravila i na taj način ugrožavaju zdravlje drugih i čine krivična djela.

Institucije države Crne Gore, a naročito zdravstvene institucije, su se u prethodnim danima ponašale odgovorno i kredibilno i zaslužile povjerenje građana. Mi želimo da tako i ostane.

Svjesni smo ozbiljne opasnosti koju može prouzrokovati nepoštovanje mjera izolacije. Zato podržavamo napore nadležnih organa da identifikuju i rigorozno kazne one koji ugrožavaju javno zdravlje u ovoj ozbiljnoj situaciji. Međutim, vjerujemo da objavljivanje podataka o svim građanima nije neophodno, niti srazmjerno legitimnom cilju ovog ograničenja, a očekivani pozitivni efekti nijesu sigurni.

Ukoliko su potrebni radikalni potezi, Vlada mora donijeti odluku u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, makar to i bila zabrana kretanja građana. Što prije to bolje. Vanredne mjere i ograničenja prava građana se uvode odlukama i pravnim aktima koji se objavljuju u Službenom listu. A ne kasnovečernjim tvitovima. Ustav je napisan i za redovne i za vanredne situacije i mora se poštovati u svakom trenutku.

Vlada na ovaj način, u trenutku kad nam je povjerenje u institucije najbitnije, stvara atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti. Otvoreni poziv građanima da reaguju se može različito tumačiti pa možemo doći u situaciju da pojedinci počnu da “primjenjuju pravdu”, a to može imati ozbiljne posljedice – diskriminaciju, stigmatizaciju i narušavanje sigurnosti pojedinaca i njihovih porodica. A ako su građani policija – onda nema države.

Takođe, u objavljenim spiskovima može se vidjeti da je nekim građanima netačno naveden datum početka obavezne samoizolacije, a i to može biti dodatan razlog za nesigurnost.

Gotovo istovremeno sa objavljivanjem spiska, počeo je da kruži i spisak koji osim ovih podataka sadrži i jedinstvene matične brojeve ili brojeve ličnih dokumenata i brojeve telefona građana. Vlada Crne Gore je dužna da utvrdi i objasni kako se ovaj spisak našao u prometu.

Građane pozivamo da budu solidarni. Naši poznanici koji su u obaveznoj samoizolaciji nijesu ništa skrivili. Pomozite im da im taj period lakše prođe. Oni koji krše samoizolaciju čine krivično djelo, i njima treba da se brinu nadležni organi. Građani nijesu i ne treba da budu policija.

CDT će nastaviti da kroz svoje aktivnosti, a naročito aktivnosti portala Raskrinkavanje.me, daje svoj doprinos borbi protiv dezinformacija stigmatizacije i izazivanju etničke ili vjerske mržnje.

Još jednom pozivamo građane da nam sve neprovjerene informacije i dezinformacije koje uoče u medijima, na društvenim mrežama ili drugim kanalima komunikacije prijave preko sajta

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
22.03.2020
Ocjena:

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vlada Holandije nije zabranila maske, ali neće savjetovati građane da ih nose

Jedan od primjera dezinformisanja javnosti podijeljen je 4. avgusta na facebook stranici...

12.08.2020 prije 16 sati

Teorija zavjere
Vakcina još nije dostupna svijetu, pa ni Crnoj Gori

Portal Udar objavio je 26. jula tekst

11.08.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
Džonson nije otkrio zavjeru, niti drugi talas zavisi od Gejtsa

Ovo je primjer medijskog izvještaja koji činjenice interptretira na obmanjujući način ...

06.08.2020 prije 1 dan