Tvrdnje teoretičara zavjere da je koronavirus vješto planiran, kako bi nekolicina vodećih svjetskih bogataša profitirala na vakcinama i globalno nadzirala populaciju, lakovjernim korisnicima društvenih mreža, djeluju smisleno kad za to dobiju određene slikovite “dokaze”.

Tako se na Fejsbuku dijeli slika kojom se, želi ukazati na navodnu činjenicu da koronavirus ubija samo siromašni sloj stanovništva, a da su ljudi na funkcijama, i članovi njihovih porodica u potpunosti zaštićeni.

U objavi se navodi da od početka pandemije, od posljedica kovida, između ostalih, nije preminuo nijedan predsjednik, premijer, svjetski bankar, šef velike korporacije kao ni ministar.

Međutim to nije istina jer  je još 29. jula 2020. godine, u Sarajevu, od koronavirusa preminuo Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević. Njemu je prisustvo infekcije potvrđeno sedam dana prije smrti, a zbog naglog pogoršanja stanja, bio je  smješten na Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi.

Takođe, N1 je početkom ove godine, tačnije 21. januara, prenio da je južnoafrički ministar, Džekson Mtembu, umro od posljedica zaraze koronavirusom.

Tamošnji predsjednik je preminulog Mtembua nazvao „vođom za uzor“, zbog činjenice da je mjesecima prije smrti, dok je  bio na čelu tijela za borbu protiv koronavirusa, najviše od svih zvaničnika komunicirao sa javnošću.

I dalje je nejasna smrt kontroverznog predsjednika Tanzanije Džona Magafulija, a svjetski mediji, pozivajući se izjavu njegovog zamjenika,. tvrde da je preminuo od posljedica koronavirusa.

Takođe, od posljedica kovida preminuo je čelnik Santander banke u Portugalu, Antonio Vieira Monteiro. Od posljedica koronavirusa preminuo je i osnivač američkog hipotekarnog fonda PeniMek, Stenford Kurland, čije se bogatstvo procjenjivalo na 150 miliona dolara

Slične tvrdnje istraživao je i USA Today, koji je u svom članku pobrojao političare i druge uticajne ličnosti koje su preminule od kovida.

Iako je činjenica da bogati i uticajni sebi mogu priuštiti bolju zdravstvenu njegu od “običnih” građana, činjenica je da su posljedica infekcije koronavirusom, umirali  ministri, bankari, šefovi korporacija… pa objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article