Oktobar u medijima: Kosovski mitovi i legende

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Ako bi se birao regionalni lider po broju lažnih vijesti koje ga se tiču, Kosovo bi bilo bez premca i van svake sumnje uspješna balkanska priča.  

Negdje na granici kod Čakora nalazi se jedan krak medijskog bermudskog trougla koji se ovog novembra ponovio kroz priču o razgraničenju i navodnom crnogorskom gubitku teritorije.  

Opet su mediji iz Srbije preuzeli aber da ga malo oblikuju i dokusure, prije nego je vijest naveliko pokuljala netom. 

Sve se odigralo paralelno sa naslovima da Norveška podržava “Veliku Albaniju”, ali i da će dron sa zastavom “Velike Srbije” sletjeti na fudbalski stadion u Prištini.  

Čak se izrodilo i sadejstvo kosovskih i srpskih medija u širenju dezinformacije, radio je Gugl translejt u mnogoj redakciji, i jedino je falio sami dron, pa da vijest ima nekog smisla.

Kosovo je definitivno bilo hit mjeseca oktobra. 

Možda je zato neočekivano na margini ostala "ekskluziva" tabloida Alo, da počinje treći svjetski rat,  SAD izlazi iz NATO, a ruska čizma gazi prema Podgorici...

I ovog mjeseca Tito je nešto kriv. Revizionisti kažu da je sravnio Podgoricu i ubio na hiljade civila, a njihovi potomci mu vraćaju pjesmom.

To je dio šireg, odavno poznatog narativa - Zapadni Saveznici i Vrhovni štab NOV i PO su naređivali bombardovanje ciljeva isključivo u Srbiji i Crnoj Gori sa ciljem da unište biološku supstancu pravoslavnog življa. Ovo bombardovanje je bilo bespotrebno i dešavalo se iz političkih, a ne vojnih razloga. Bombardovanje se dešavalo na Titov zahtjev ili uz njegovu asistenciju. 

Tekstove koje smo tokom oktobra analizirali na platformi Raskrinkavanje.me poslužili su kao materijal za oktobarsko izdanje Manipulatora - magazina za one koji vjeruju svemu što mediji objave.

Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 04. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org