Lažna vijest

Opet isplivala stara dezinformacija: PERUANCI NE KORISTE MORSKU SO DA „UBIJU“ KORONU

Opet isplivala stara dezinformacija: PERUANCI NE KORISTE MORSKU SO DA „UBIJU“ KORONU
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
19.04.2021

Opet isplivala stara dezinformacija: PERUANCI NE KORISTE MORSKU SO DA „UBIJU“ KORONU

Medicina se, najkraće rečeno, bavi dijagnostikom, preventivom i terapijom fizičke i psihičke bolesti čovjeka. Zvuči jednostavno, ali stručnjaci koji su izabrali ovaj poziv, gotovo čitavog života, danonoćno izučavaju nove metode kojima bi spasili nečiji život, odnosno preduprijedili pojavu opakih bolesti.

Međutim, dezinformatori na društvenim mrežama, pokušavaju obesmisliti svako ozbiljno istraživanje kao i novije i kompleksnije metode liječenja.

Posljedica toga su video snimci, koji promovišu "jednostavna rješenja" za velike probleme, a jedan od njih, je za kratko vrijeme postao viralan.

Naime, glavna akterka snimka tvrdi da je koronavirus u Peruu, osujećen upotrebom morske soli, pa poručuje da vakcine nijesu potrebne.

“Upravo sam dobila link iz Perua, radi se o tome da su ljudi pronašli lijek protiv korone a taj lijek imamo svi kod kuće, a to je morska so.”

Pojašnjavajući "proceduru” pojasnila je da se kašičica soli grgolja tri do četiri puta dnevno, a zatim proguta sa malom količinom tople vode, kako bi se navodno, promijenila pH vrijednost u organizmu.

“Po autimatizmu ta ista morska so stvara sluz u nosu i plućima što ne dozvoljava dalje širenje virusa i po automatizmu ga ubija” kazala je ona.

Peruansko Ministarstvo zdravlja (MINSA) ne preporučuje grgoljanje a zatim gutanje morske soli sa toplom vodom. U svom vodiču naslovljenom “Kako spriječiti korona virus?” nadležni  pominju pranje ruku, nošenje maski i držanje distance, ali nema nijedne jedine riječi o morskoj soli.

AFP je provjerio njene tvrdnje i ustanovljeno je da nijesu tačne, jer peruanske vlasti ne preporučuju morsku so kao lijek, a doktori je ne koriste da bi „eliminisali“ koronavirus.

Takođe u vodiču nazvanom “Hrana za ljude sa COVID-19” ne pominje se morska so, a MINSA oboljelima od kovida zapravo preporučuje da izbjegavaju “pržene, zaslađene ili slane” orašaste plodove i sjemenke.

Na pitanje AFP-a o morskoj soli kao “lijeku”, peruanski infektolog Huan Selis Salinas  odgovara:  

“Nema uputstava da se koristi morska so osim u netačnim porukama koje cirkulišu. Nije tačno da to daje bilo kakav rezultat i mi ni ne razmatramo njenu upotrebu. Ono što je jasno doktorima koji se svakodnevno susreću sa pacijentima je da oni koji vjeruju u te ‘ljekove’ dolaze u bolnicu u ozbiljnom i teškom stanju”

AFP Factual, servis za provjeru činjenica na španskom, razobličio je i tvrdnje da stavljanje soli u grlo može promijeniti pH vrijednost.

Huan Karbaljeda, istraživač u argentinskom Udruženju virusologa, poručuje da ništa ne može modifikovati pH vrijednost ljudskog tijela.

Nivo pH -- što je engleska skraćenica za “potential of Hydrogen” - je mjera kisjelosti ili alkalnosti rastvora. Voda ima pH 7; bilo koja vrijednost niža od 7 je kisjelost a veća od toga je alkalnost, kako objašnjava američka naučna agencija USGS.

Napomenimo i da prekomjerna upotreba soli može biti opasna jer povećava krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti i šloga, navodi se na sajtu američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ova tvrdnja bila je aktuelna i prošle godine, kada su je analizirale kolege sa partnerskog portala Raskrinkavanje.ba.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
19.04.2021
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati