Ovo nije snimak dočeka na granici

Ovo je primjer izvještaja koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije.

Na Facebook stranici portala Kragujevčani objavljen je 16. avgusta video snimak u čijem opisu stoji

Evo kako su u Crnoj Gori dočekali Srbe posle otvaranja granice. “

Video je lajkovan  11.000 puta, a podijeljen je  preko 2.000 puta. Facebook stranica Kragujevčani  ima skoro 100.000 pratilaca.

Video je, kako piše u opisu, nastao tokom dočeka Srba, nakon što je Crna Gora, u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama regiona, od 15. avgusta omogućila ulazak u državu rezidentima svih država regiona, pa i Srbije.

Osim što je dijeljen putem društvenih mreža, o videu su izvijestili i portali Srbija DanasSputnjikRTV Bijeljina, uz ocjene da se radi o spektakularnom dočeku Srba.

Međutim, video o kojem je riječ uopšte nije nastao 15. avgusta, niti je snimljen na navodnom dočeku građana Srbije. Video je snimljen tokom jedne od auto litija, koje su počele da se održavaju nakon što su skupovi zabranjeni zbog epidemiološke situacije u zemlji.

Video je 10. avgusta objavio YouTube korisnik „Samo pozitivno“, dakle pet dana prije nego što su građani Srbije mogli da uđu u Crnu Goru, pa tako „spektakularni doček“ nije ni mogao biti upriličen povodom otvaranja granica, kako je netačno saopštavano na društvenim mrežama i putem medija.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article