Manipulisanje činjenicama

Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
12.07.2019

Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove o određenoj temi, manipulišući informacijama i namjerno ih stavljajući u netačan kontekst...

Primjer za to je uplovljavanje NATO brodova u Luku Bar gdje su došli u okviru vojne vježbe „Adrion Livex“.

Portal IN4S objavio je vijest o uplovljavanju NATO brodova u Luku Bar sa naslovom:

Demonstracija sile: NATO brodovi u Luci Bar do Vidovdana

Istovjetnu vijest, sa istim naslovom, objavio je i portal slobodacg.me.

Barski portal objavio je tekst, pozivajući se na IN4S, i naslovio ga:

Agresorski ratni brodovi u Baru do Vidovdana

Ovi portali su uplovljavanje brodova doveli u vezu sa polemikom o usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti kojim se crkvena imovina i crkve izgrađene do 1918. godine namjeravaju vratiti u vlasništvo države.

U tekstovima navode: 

indikativno je da NATO brodovi ostaju u Crnoj Gori do Vidovdana do kada traje i peticija protiv vladinog Predloga zakona o vjerskim zajednicama, koja se potpusuje u hramovima SPC

IN4S je kao izvor za tekst naveo saopštenje Ministarstva odbrane Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je će se međunarodna pomorska vježba ADRION LIVEX 19 čiji će domaćin biti Vojska Crne Gore, održaće se od 18. do 28. juna u akvatoriju Crne Gore.

Na vježbi, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

„Vježba će imati intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage. Vježba će se realizovati u tri faze, i to: I faza: Uplovljenje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci II faza: Obuka na moru (taktičko manevrisanje, vježbe komunikacije, traganja i spašavanja, gađanja na moru, kao i postupci u operacijama pomorske blokade) III faza: Analiza vježbe i odlazak snaga Vojska Crne Gore bila je domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine, a sada po prvi put od kada je Crna Gora članica NATO. Cilj vježbe je unapređenje saradnje i povećanje interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative. Sve zemlje učesnice vježbe Adrion Livex 19 su članice NATO“, saopšteno je iz Ministarstva.

Opšte je poznato da su NATO vježbe dio uobičajnih Alijanse, i da Crna Gora kao članica zajedno sa partnerskim državama učestvuje u njima, da je učestvovala i dok nije bila članica, što i danas čine brojne države koje nis u ovom savez.

Dovođenje u vezu učešća u ovakvim vježbama sa unutrašnjim pitanjem Crne Gore, kakvo je status SPC i CPC nikako ne može imati utemeljenje jer se NATO ne bavi unutrašnjim stvarima nijedne od svojih članica.

Objave ovih medija iskoristile su protokolarne informacije o uplovljavanju brodova i plasirale ih na način da čitaoci shvate kako su NATO brodovi u crnogorsku luku uplovili kako bi oduzeli ili pomogli u oduzimanju crkava SPC.

S obzirom na to, ovaj slučaj ocjenjujemo kao "manipulisanje činjenicama".

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu "manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

____

U istom tekstu o uplovljavanju NATO brodova dodata je i rečenica: 

Iz NVO „Crnogorska pravoslavna crkva“ poručili su da Crna Gora ima zaštitu NATO-a i da treba da krene u juriš na crkve.

Mitropolit CPC Mihailo je u intervjuu Vikend novinama kazao kako su višegodišnjim odlaganjem usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i povraćaja nezakonito prepisane crkvene imovine s države na Srpsku crkvu u državno vlasništvo izbjegavani građanski sukobi s mogućim tragičnim posljedicama:

„To se bjelodano iščitava iz nedavnih javnih poziva visokih klinika Beogradske patrijaršije, na čelu s Irinejem, koji poziva svetosavsko stado da životima brani nezakonito stečenu crkvenu imovinu. Ali za razliku od svih prethodnih godina, ovoga puta pred njima se ispriječila samostalna nezavisna država koja je pred članstvom u EU, koja je članica NATO-a, čime je pod visokom zaštitom evropskih sila, Amerike i Alijanse, ali koja je i sama spremna da se zaštiti svim državnim instrumentima kojima suvereno vlada“.

Stevo Vučinić iz CPC u intervjuu za "Pobjedu" kazao je:

To što on naziva pravoslavljem koje on i njegovi ispovijedaju, u stvari je svetosavlje, odnosno mračnjačko tumačenje hrišćanstva, oblikovano pod uticajem feudalnih ideja, primjereno srednjem vijeku, koje nema ništa zajedničko s istinom pravoslavlja. Ali, zbog njega i takvih, koji su se s osloncem na vojno-žandarmerijsku silu, na nezaštićenu i razoružanu Crnu Goru, dva puta, 1918. i 1989. godine, slavodobitno obrušili donoseći nam zlo i nesreću, sva sreća što će se od sada suočavati s Crnom Gorom koja je pod visokom zaštitom velikih zapadnih sila i NATO-a, i s vlastima spremnim da im se suprotstave. 

Iz ovoga se jasno vidi da predstavnici CPC nijesu pozivali da Crna Gora krene u juriš na crkve kako se tvrdi u tekstovima portala IN4S, slobodacg.me i Barskog portala. Ovu tvrdnju ocjenjujemo kao "dezinformacija". 

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
12.07.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Sloboda: Manipulisanje činjenicama Barski portal: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 13 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 18 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan