Dezinformacija

Pentagon razmatra zabranu regrutovanja samo za hospitalizovane pacijente

Pentagon razmatra zabranu regrutovanja samo za hospitalizovane pacijente
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
15.05.2020

Pentagon razmatra zabranu regrutovanja samo za hospitalizovane pacijente

Više regionalnih medija objavilo je informaciju da američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preboljeli koronu.

Među medijima koji su naslovom čitaoce informisali o tome su i crnogorski portal Antena M,  kao i portali Index.hr, Bhdijaspora, Poslovni.hr, Pravda.rs, Avaz.ba, Dnevnik.ba, Seebiz.eu.

U tekstu Antene M, koji je 11. maja preuzet sa hrvatskog Index.hr, tekst je naslovljen

„Zašto američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preboljeli koronu?“

Radi se o informaciji koju je izvorno objavio američki CNN 6. maja, i to u tekstu sa naslovom „Pentagon razmatra zabranu regrutovanja za one koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa“.

Tekst CNN-a je nastao kao nastavak prvobitno objavljene priče na portalu Military Times, koji je prvi objavio da je preživjelima od koronavirusa zabranjeno stupanje u vojsku, objavljujući tom prilikom i memorandum Komande za proces stupanja u američku vojsku (MEPCOM). Ipak, iako je zvaničnik Pentagona potvrdio da se radi o autentičnom dokumentu, objasnio je da se radi tek o razmatranju zabrane novim regrutima da se pridruže vojsci ako su hospitalizovani zbog koronavirusa, osim ako ne dobiju odluku o izuzeću od diskvalifikacije u konkretnom slučaju.

On je rekao i da se potencijalno uvođenje ovakve zabrane odnosi na one koji su zbog korone bili hospitalizovani, a ne na sve koji su bili zaraženi i koji su preboljeli koronu, kako su regionalni mediji izvijestili. Zvaničnik Pentagona je pojasnio i da se takva smjernica razmatra zbog ograničenih saznanja o dugoročnim posljedicama koronavirusa, zbog čega u vojsci postoji zabrinutost da će za takve potencijalne regrute biti potrebni dodatni medicinski pregledi i nalazi.

Da se ne radi o konačnoj odluci, već o privremenim smjernicama, potvrdio je i neimenovani zvaničnik Pentagona i za McClatchy. Objasnio je da nova politika Pentagona ne znači nužnu diskvalifikaciju potencijalnih regruta, već predviđa dodatne preglede i mogućnost da potencijalni regrut bude izuzet od odluke o diskvalifikaciji. To znači i da će se izloženost koronavirusu tretirati kao i druga medicinska stanja poput gubitka sluha, koja se smatraju trajno diskvalifikujućim, ali koja mogu biti predmet zahtjeva za izuzećem.

Tekstovi CNN-a i Military Times-a sadrže objašnjenje da se potencijalna zabrana odnosi na hospitalizovane osobe, a navedeni regionalni mediji su u naslovu informisali da se zabrana odnosi na one koji su bili zaraženi ili su preboljeli koronu, a ne na one koji su bili hospitalizovani, iako njihovi tekstovi u nastavku sadrže precizniju informaciju.

Ove medijske objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
15.05.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Antena M: Dezinformacija index.hr: Dezinformacija BHdijaspora: Dezinformacija Poslovni.hr: Dezinformacija Pravda: Dezinformacija Avaz: Dezinformacija Dnevnik.ba: Dezinformacija SEEbiz.eu: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nema dokaza da je SZO htjela da podmiti predsjednika Madagaskara

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) meta brojnih kritika od početka pandemije...

29.05.2020 prije 2 dana

Manipulisanje činjenicama
Crna Gora još ne otvara granice zbog broja zaraženih, a ne zbog ''politike''

Odluku Vlade Crne Gore da od 1. juna otvori granice za jedan broj zemalja, među kojima...

29.05.2020 prije 2 dana

Pristrasno izvještavanje
Lijek favipiravir koji se testira u borbi protiv korone nije ruski, već japanski

Iako još zvanično nije pronađen lijek koji bi bio efikasan u borbi protiv koronavirusa ...

28.05.2020 prije 2 dana