Manipulisanje činjenicama

Pokušaj manipulacije: Američka FDA jeste odobrila upotrebu vakcine

Pokušaj manipulacije: Američka FDA jeste odobrila upotrebu vakcine
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
13.01.2021

Pokušaj manipulacije: Američka FDA jeste odobrila upotrebu vakcine

Početak vakcinacije protiv COVID-19 podigao je antivakcinaški pokret na noge, a samim tim donio i niz dezinformacija koje najčešće dolaze iz ovog pokreta.

Jedan od takvih primjera je i objava kojom se tvrdi da većina medicinskog osoblja odbija da se vakciniše jer „američka Uprava za hranu lekove (FDA) nije izdala dozvolu za stavljanje u promet nijedne vakcine protiv Covid19“.  

Ova objava sastoji se iz nekoliko fotografija  dokumenta naslovljenog „Dozvola za hitnu upotrebu leka (EMERGENCY USE AUTHORIZATION) PFIZER-BIONTECH COVID19 VACCINE U CILJU SPREČAVANJA BOLESTI COVID19 KOD OSOBA UZRASTA 16 GODINA I STARIJIH. 

Zapravo je u pitanju Informator za vakcinisana lica i njihove staratelje koji se može naći na zvaničnoj stranici Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.  

“Američka uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je Dozvolu za hitnu upotrebu leka (EUA) kako bi se omogućila hitna upotreba neregistrovanog leka Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine za aktivnu imunizaciju osoba uzrasta 16 godina i starijih u cilju prevencije bolesti COVID-19", navodi se u ovom dokumentu.

Dale, američka agencija nije odobrila puštanje u promet vakcine, ali je odbrila njenu hitnu upotrebu bez registracije. Odobrenje za hitnu upotrebu lijeka znači da se on može koristiti bez prethodne registracije kako bi se vakcinacija počela što prije.

Na istom sajtu se nalazi i Informator za zdravstvene radnike koji sprovode imunizaciju u kojem se jasno navodi da je FDA odobrila hitnu upotrebu vakcine. Dokumenti su na sajtu objavljeni 29. decembra.

Da je američka agencija izdala odobrenje za upotrebu vakcine jasno je objavljeno i na sajtu FDA. 

“Odobrenje za hitnu upotrebu je mehanizam kojim se olakšava upotreba medicinskih protivmjera, uključujući vakcine, tokom hitnih slučajeva u javnom zdravlju, poput pandemije COVID-19", pojašnjeno je na sajtu FDA.

Takođe se pojašnjava da ovim odobrenjem FDA dozvoljava upotrebu medicinskih proizvoda čije stavljanje u promet nije još uvijek odobreno, u hitnim slučajevima, kako bi se dijagnostifikovale, tretirale I sprječavale bolesti opasne po život.

FDA takođe navodi i da su vakcine protiv Covida rigorozno testirane.

Takođe,  opširnijem  Informatoru za zdravstvene radnike se ne pominje da se ne zna koliko traje zaštita nakon vakcinisanja. 

U Informatoru za zdravstvene radnike, nakon nabrajanja simptoma alergijskih reakcija na vakcinu, nema dijela u kojem se kaže da „ovo nisu sva moguća neželjena dejstva i da se mogu javiti ozbiljna i neočekivana neželjena dejstva“.

S obzirom je objava pokušaj da se publika navede na pogrešan zaključak da FDA nije odobrila upotrebu vakcine, iako je učinila još sredinom decembra ovaj slučaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.   

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Napomena: Analiza je dopunjena novim informacijama 14.01. i ocjena objave je promijenjena iz „Lažna vijest“ u „Manipulisanje činjenicama“.
Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
13.01.2021
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 16 sati