Uskršnje praznike tabloidni mediji su iskoristili da objave lažnu vijesti o tome da je crnogorska policija u subotu prije Uskrsa hapsila vjernike ispred hramova.

Tu priču je u subotu najprije plasirao portali IN4S u članku pod nazivom

U tekstu se navodi:

Sat vremena nakon objave IN4S istu priču upakovanu na malo drugačiji način objavio je Sputnik u tekstu pod nazivom „Crnogorska policija zaključava crkve, a vjernike privodi i na veliku subotu“.

U njemu se navodi:

Objavu Sputnika prenijeli su portali  Srbija danas,  Nacionalist, Stanjestvari.com

Uprava policije (UP) zvanično je demantovala tvrdnju IN4S o hapšenju vjernika.

Odlukom Mitropolije crnogorsko-primorske zbog suzbijanja  pandemije COVID-19 predviđeno je da se vaskršnja liturgija služi bez prisustva vjernika.

Vlada je jednom od  privremenih mjera (br. 60) u suzbijanju pandemije COVID-19 obavezala vjerske organizacije  da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.  Takođe, privremenim mjerama (br. 11) je predviđena zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni skupovi, obredi i manifestacije). Uvedena je i privremena zabrana prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama više od jednog lica.

Prisustvo policije ispred hramova je u cilju sprovođenja ovih mjera.

Objavu IN4S i Sputnika ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave Srbijadanas, Nacionalist i Stanjestvari.com dobijaju ocjenu „prenošenje lažne vijesti“. Tu ocjenu  dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi  originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest..Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni  drugim  negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

IN4s: Lažna vijest | Sputnik: Lažna vijest | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Stanje stvari: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti