Policija nije hapsila vjernike dan uoči Uskrsa

Uskršnje praznike tabloidni mediji su iskoristili da objave lažnu vijesti o tome da je crnogorska policija u subotu prije Uskrsa hapsila vjernike ispred hramova. Tu priču je u subotu najprije plasirao portali IN4S u članku pod nazivom U tekstu se navodi: Sat vremena nakon objave IN4S istu priču upakovanu na malo drugačiji način objavio je …

759

Uskršnje praznike tabloidni mediji su iskoristili da objave lažnu vijesti o tome da je crnogorska policija u subotu prije Uskrsa hapsila vjernike ispred hramova.

Tu priču je u subotu najprije plasirao portali IN4S u članku pod nazivom“Dio policajaca odbio da hapsi vjernike: Sprovodi se izviđaj, ko je otvorio Hram“

U tekstu se navodi:„Crnogorska policija je danas bila ispred hramova širom Crne Gore i nije dopuštala vjernicima da u njih uđu. Prema informacijama do kojih je došao naš portal, policija je rano jutros legitimisala vjernike i sveštenike, a u Nikšiću je, kako saznajemo, bilo i privođenja. Međutim, prema riječima očevidaca, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja veliki broj policijskih službenika odbio je da hapsi vjernike koji su bili ispred hrama. Takođe, kako saznajemo, „najrevnosniji“ su ipak ostali, i sprovode istragu o tome koji je sveštenik otvorio Hram.”

Sat vremena nakon objave IN4S istu priču upakovanu na malo drugačiji način objavio je Sputnik u tekstu pod nazivom „Crnogorska policija zaključava crkve, a vjernike privodi i na veliku subotu“.

U njemu se navodi:„Crnogorska policija jutros je zatvorila pravoslavne hramove u Podgorici i Nikšiću, dok je prethodno vjernike legitimisala i privodila. Time se nastavlja praksa koja je važila i prethodnih nedelja velikog posta, od kad su u Crnoj Gori uvedene mjere za suzbijanje korona virusa. Izvor Sputnjika koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman potvrdio je da je policija nakon odslužene liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, oko 11 sati bez naloga zatražila da se Saborni hram zatvori. Slične vijesti dolaze i iz svih ostalih gradova Crne Gore“

Objavu Sputnika prenijeli su portali  Srbija danas,  Nacionalist, Stanjestvari.com

Uprava policije (UP) zvanično je demantovala tvrdnju IN4S o hapšenju vjernika.“Lažna vijest objavljena na portal IN4S bezuspješan pokušaj uznemiravanja javnosti. Policija juče nije hapsila vjernike i sveštenike ispred hrama u Podgorici, pa samim tim dio službenika nije mogao da odbije nepostojeći zadatak. Policija sprovodi redovne aktivnosti” piše na tviter nalogu UP.

Odlukom Mitropolije crnogorsko-primorske zbog suzbijanja  pandemije COVID-19 predviđeno je da se vaskršnja liturgija služi bez prisustva vjernika.

Vlada je jednom od  privremenih mjera (br. 60) u suzbijanju pandemije COVID-19 obavezala vjerske organizacije  da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da se vjerski obredi u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.  Takođe, privremenim mjerama (br. 11) je predviđena zabrana okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, vjerski, kulturno-umjetnički, privatni skupovi, obredi i manifestacije). Uvedena je i privremena zabrana prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama više od jednog lica.

Prisustvo policije ispred hramova je u cilju sprovođenja ovih mjera.

Objavu IN4S i Sputnika ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave Srbijadanas, Nacionalist i Stanjestvari.com dobijaju ocjenu „prenošenje lažne vijesti“. Tu ocjenu  dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi  originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest..Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni  drugim  negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

IN4s: Lažna vijest | Sputnik: Lažna vijest | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Stanje stvari: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

21/04/2020

Ocjena:

Lažna vijest, Prenošenje lažnih vijesti