Manipulisanje činjenicama

Poljska ne prisvaja nove teritorije

Poljska ne prisvaja nove teritorije
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
14.06.2019

Poljska ne prisvaja nove teritorije

Mediji često koriste tačne i istinite informacije koje interpetiraju na obmanjući način, i tako navode čitaoce na pogrešan zaključak..

 Portal News-front.info objavio je 25. maja tekst pod naslovom:

“POLjSKA PRETENDUJE NA VELIKU TERITORIJU: “NA UDARU” TERITORIJA UKRAJINE, BELORUSIJE I SLOVAČKE”

Objava portala News-front.info sastoji se od djelova teksta koji je izvorno objavio portal Eho Moldavije.

Povod za članak portala Eho Moldavije je odluka Poljske da ne pozove Rusiju na obilježavanje godišnjice početka Drugog svjetskog rata, uz ocjenu da se radi o političkom demaršu i neprijateljskom koraku rukovodstva zemlje, koji je postao okosnica američkog prisustva u Evropi i novog “sanitarnog kordona” oko Rusije.

U tekstu koji prenosi News-front.info piše da savremena Poljska nikada ne bi bila u svojim sadašnjim granicama da nije bilo pozicije Moskve i akcija sovjetske vojske tokom Velikog otadžbinskog rata, ali da sve to ne sprječava Varšavu da grubo prepisuje istoriju, o čemu svjedoči odluka poljskih vlasti da ne poziva rusku delegaciju na godišnjicu početka Drugog svetskog rata.

Ocjenjuje se da ciljevi današnje Poljske prevazilaze okvire anti-ruske politike, kao i da, prema tekstu Eha Moldavije, kreiranje “sanitarnog kordona” oko granica Rusije, priprema pravno i političko opravdanje za potraživanja i naknadno oduzimanje teritorija Ukrajine, Bjelorusije i Slovačke.

Portal News-front.info, prenoseći ovakve tvrdnje Eha Moldavije, implicira da današnja situacija liči na događaje iz 1938/39. godine, kao i da moderna revanšistička Poljska postupa kako bi udovoljila nekom drugom svjetskom agresoru oličenom u SAD-u, nadajući se aneksiji novih teritorija.

News-front.info već u naslovu ukazuje na postojanje navodnih pretenzija Poljske prema teritorijama drugih država, kao i na rusofoban stav te države i sprovođenje anti-ruske politike, za šta kao dodatan argument navodi činjenicu da ruska delegacija nije pozvana na godišnjicu početka Drugog svjetskog rata.

Čitaoce na ovaj način usmjerava ka zaključku o postojanju aktuelnog sukoba na prostoru istočne Evrope i prisvajanju teritorija.

Poljski zvaničnici, s druge strane, objasnili su ranije zašto na komemorativni događaj, koji je planiran za septembar, nije pozvana Rusija. Kako je u izjavi za poljski Radio Zet 22. marta rekao zamjenik šefa kabineta predsjednika Poljske Pavel Muha, na događaj su pozvani samo članovi EU i „Istočnog partnerstva“, zbog čega je, na primjer, Bjelorusija koja je članica dobila poziv, a Rusija, koja nije članica – nije.

Uz to, u izvornom tekstu, koji je koristio portal News-front.info, se ni na koji način ne pominje tvrdnja iz naslova o konkretnim teritorijalnim pretenzijama.

Budući da je činjenica da Rusija nije pozvana na događaj poslužila kao osnov za dalju konstrukciju, bez obzira na objašnjenje zvanične Varšave, objavu portala News-front.info ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
14.06.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
News Front: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 13 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 18 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan