Lažna vijest

Poslodavac nije kupio stan čistačici, već su stanari zgrade platili zakup

Poslodavac nije kupio stan čistačici, već su stanari zgrade platili zakup
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
18.02.2021

Poslodavac nije kupio stan čistačici, već su stanari zgrade platili zakup

Dezinformacije su uglavnom štetne i imaju namjeru da navedu na pogrešan zaključak. Ipak postoje i one za koje bi mnogi poželjeli da su tačne stvari a ne dezinformacije.

Od 27. januara, kada je na jednom Twitter profilu Elis objavljen video sa opisom „Za dvadeset godina rada poslodavac je nagradio spremačicu sa stanom“, vijest o čistačici iz Njujorka kojoj je u vrijeme krize izazvane pandemijom kupljen stan preplavila je regionalne portale. Video na pomenutom Twitter nalogu do danas ima skoro 7,700 lajkova, a ritvitovan je oko 900 puta.

Među crnogorskim medijima, vijest je objavio portal CDM sa naslovom

„Za dugogodišnji vjerni rad poslodavac spremačici kupio stan“

 Sa istim naslovom vijest je objavio i portal Radio Bijelo Polje, a portal Kodex u tekstu naslovljenom

„20 godina radila kao čistačica u zgradi, dobila otkaz zbog korone, a onda su joj stanari kupili stan“.

Kodex je vijest podijelio i na svojoj Facebook stranici.

Ipak, istinita informacija, iako je i dalje riječ o humanom gestu u vrijeme krize izazvane pandemijom, nešto je drugačija. Na video snimku koji traje 45 sekundi i koji je objavljen na Twitter profilu Elis, nakon 7. sekunde se može čuti da se radi o ugovoru o dvogodišnjem zakupu stana, a ne kupovini. Muškarac iz videa kaže:

„Htjeli su nešto da ti poklone… Ovdje je ugovor o dvogodišnjem zakupu ovog stana, koji su tvoji stanari platili zajedno. Sve je riješeno i sve što trebaš da uradiš je da potpišeš i uzmeš ključeve i ovaj stan je tvoj naredne dvije godine. Ovo je tvoj stan, samo tvoj. Samo treba da unajmiš nekoga ko će ga čistiti, iako toga sad i nema mnogo. Želio bih ti zahvaliti i reći da mi je čast što mogu obradovati tebe i tvoju porodicu.“

Duža verzija ovog snimka objavljena je ranije na Twitter profilu Madeyousmile, 23. januara, sa opisom:

„Ova vrijedna i lojalna spremačica koja proživljava težak period tokom pandemije dobila je stan zahvaljujući svim ljudima koji žive u zgradi u kojoj je radila - dobila je zakup za dvije godine. Humanost.“

Iako je na ovom profilu objavljena tačna informacija, mediji su prenijeli srećniju verziju ionako lijepe priče i objavili da je spremačici stan kupljen, a ne plaćen zakup za dvije godine. Ni podatak naveden u medijima da je stan navodno kupio poslodavac nije tačna, jer su stan zakupili stanari zgrade.

U tekstu CDM-a, koji je prenio i portal Radio Bijelo Polje, nigdje se ne navodi da se radi o zakupu, što se može čuti tek pažljivim slušanjem snimka. U pretposljednjem pasusu teksta Kodexa piše da se radi o zakupu stana, iako se naslovom tvrdi suprotno.

Objavu CDM-a, kao i onu sa Twitter profila Elis ocjenjujemo kao „lažnu vijest“, a objavu portala Radio Bijelo Polje kao „prenošenje lažne vijesti“. Ocjenu „Lažna vijest“ dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objava Kodexa dobija ocjenu „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
18.02.2021
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Lažna vijest CDM: Lažna vijest Radio Bijelo Polje: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kodex.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Vojska nije na ulici zbog haosa, već da pomogne u borbi sa virusom

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju...

08.03.2021 prije 2 sata

Lažna vijest
U Srbiji se ne testiraju kineske vakcine

Dok se među zemljama svijeta, vodi bitka oko nabavki vakcina protiv koronavirusa, a...

08.03.2021 prije 2 sata

Lažna vijest
Različiti sojevi koronavirusa su realnost, kao i COVID-19

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela...

08.03.2021 prije 2 sata