Pristrasno izvještavanje o incidentu na Cetinju

Političke ali i vjerske tenzije u Crnoj Gori, koje su započele nakon litija Srpske pravoslavne crkve i dalje su aktivne u našoj zemlji. Nerijetki su verbalni obračuni između pripadnika SPC i drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, uglavnom Crnogorske pravoslavne crkve.

784

Političke ali i vjerske tenzije u Crnoj Gori, koje su započele nakon litija Srpske pravoslavne crkve i dalje su aktivne u našoj zemlji. Nerijetki su verbalni obračuni između pripadnika SPC i drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, uglavnom Crnogorske pravoslavne crkve.

Prošle nedjelje, više crnogorskih, ali i srpskih medija izvjestilo je o napadu na rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića.

Informaciju o napadu na Perovića, prvi je prenio portal IN4S.„Fašistički delirijum na Cetinju: NAPADNUTI o. Gojko Perović i njegov sin“, naslov je teksta u kojem se navodi da je „rektor Cetinjske bogoslovije, o. Gojko Perović, napadnut na Cetinju dok je bio u društvu sa svojim sinom“.

Istu objavu, prenio je i portal Svetigora.me, prenoseći saznanja IN4S-a, ali sa informacijom o napadaču na oca Gojka.

„Nezvanično saznajemo da je napadač Božina Čavor. Naime, Božina Čavor, agresivni delikvent koji u kontinuitetu napada lica bliska Crkvi (po pravilu slabije od sebe) opet je verbalno nasrnuo na crkvenjaka Nikolu Popovića sa Njeguša, ispred Vlaške crkve na Cetinju, poslije završene Božije službe, izvjestio je ovaj portal.

I na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko – primorske može se naći ista objava.

Srpski mediji, takođe su brzo reagovali, pa se ista vijest ekspresno proširila po tamošnjim portalima.

Novosti navode kako je „DPS kabadihija udario na sveštenika dok je bio sa sinom“„Oca Gojka, koji je bio sa svojim sinom, napao je DPS aktivista i lokalni kabadahija Božina Čavor.Na svi sreću, otac Gojko nije povređen i u momentu slanja ovog izveštaja nalazi se u prostorijama Odelenja bezbednosti Cetinje gde daje izjavu o još jednom ataku DPS ‘aktivista” na njega i SPC u Crnoj Gori“ navodi se u objavi ovog portala, koju su prenijeli i Srbijadanas.com, B92, Blic.rs, 24sedam.rs..

Tekst su prenijeli i Alo, RTVBN, Vesti-online, Nova.rs, Novosti

Društvenim mrežama, vijest se posebno brzo širila, kako na stranicama, tako i na privatnim profilima.

Ipak, nedugo nakon svih ovih objava, stiglo je zvanično saopštenje Uprave policije – Gojko Perović nije fizički napadnut na Cetinju.“Radi tačnog i objektivnog informisanja javnosti kao i povodom pojedinih medijiskih navoda u kojima su se pominjali građani Cetinja, ali i sveštena lica obavještavamo javnost da nije bilo fizičkog napada u pomenutom događaju”, naveli su iz Uprave policije.

Pojedini učesnici događaja, uključujući i sveštenika Gojka Perovića koji je pominjan u današnjim medijskim navodima, kao i policija koja je izašla na lice mjesta, su preventivno djelovali da ne bi došlo do ugrožavanja lične sigurnosti“ navodi se u zvaničnom saopštenju policije koje su prenijeli mediji.

Perović je za Dan naveo da su on i njegov sin pokušavali da smire situaciju. “Ja i moj sin smo pokušavali da smirimo situaciju. Došla je policija i sve je izgledalo malo dramatično jer je saobraćaj bio blokiran”, rekao je Perović.

Ovaj slučaj dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

02/07/2021

Ocjena:

Pristrasno izvještavanje