Manipulisanje činjenicama

Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
30.11.2020

Pronalazač PCR testa nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan

Keri Malis, izumitelj PCR testova, konstantna je tema medija od početka pandemije koronavirusa i testiranja na Covid19. Samim tim, Malis i njegov izum tema su i manipulatora na društvenim mrežama, čije dezinformacije nalaze put do medija.

Tako i tekst o tome da je  Malis, izumitelj PCR testa i dobitnik Nobelove nagrade, svojevremeno  govorio o tome kako njegov test ne može da se koristi za dijagnostiku virusa i dalje kruže društvenim mrežama i regionalnim portalima.

Ovaj tekst objavili su portali Srbin Info, Naša Borba i Onlinevesti.net.

U tekstovima se navodi:

On je u jednoj izjavi napomenuo da se interpretacija rezultata sa PCR testa može zloupotrebiti i svojevoljno tumačiti. Interesantno je da je Malis preminuo od upale pluća i to u sred avgusta prošle godine, dakle samo tri meseca pre zvanične pojave korona virusa.

Postavlja se pitanje kako bi se Malis postavio prema aktuelnoj situaciji i korona diktaturi, koja se upravo bazira na pozitivnim slučajevima na PCR testu i kojom se „pumpa“ statistika i ponovo najavljuju restriktivne mere.

Međutim, istina je su ove riječi parafrazirane, istrgnute iz konteksta i pripisane Nobelovcu, koji je preminuo u avgustu 2019, nekoliko mjeseci prije početka pandemije koronavirusa.

Istinomer piše da originalni citat potiče iz jednog članka o HIV-u i AIDS-u iz 1996. godine, koji je napisao  aktivista i analitičar Džon Loritsen.

Rojtersov tim za provjeru činjenica je objasnio da Loritsen nigdje u tekstu ne govori da PCR testovi ne rade. On objašnjava da ova metoda identifikuje supstance kvalitativno a ne kvantitativno. Na taj način, PCR test otkriva genetske sekvence virusa, ali ne i same viruse.

Na sajtu američke Agencije za hranu i ljekove precizno je objašnjeno funkcionisanje testove koji se koriste tokom pandemije koronavirusa:

Molekularni testovi otkrivaju genetski materijal ili nukleinsku kiselinu koja se nalazi unutar virusnih čestica. FDA je odobrila molekularne testove za upotrebu u kliničkim laboratorijima i odobrila neke za upotrebu u POC okruženju. Većina molekularnih testova su testovi lančane reakcije polimeraze (PCR), koji se nazivaju i testovi pojačavanja nukleinske kiseline (NAAT). U PCR testiranju, mašina smještena u laboratoriji ili na POC, zavisno  o testu, pokreće niz reakcija. Te reakcije prvo pretvaraju ribonukleinsku kiselinu (RNA) virusa, ako postoji, u deoksiribonukleinsku kiselinu (DNA), a zatim je pojačavaju (naprave milione kopija DNK); test zatim otkriva ovu DNK. Izvođenjem višestrukih ciklusa amplifikacije, PCR test može osjetiti čak i nizak nivo virusnog genetskog materijala u uzorku pacijenta, pa su ovi testovi obično vrlo osjetljivi (posebno laboratorijski PCR testovi).

Portparol za javno zdravlje u Engleskoj objasnio je za Rojters zašto se PCR testovi u Engleskoj koriste u velikoj mjeri:

 “Molekularni dijagnostički testovi kao što je PCR, jesu zlatni standardni metodi za identifikaciju osoba sa aktivnom virusnom infekcijom, poput SARS-CoV- 2 (koja je uzrok bolesti kovid-19). Ovi testovi su brzi i daju rezultate u realnom vremenu”.

Zbog netačnih informacija, ovim objavama dajemo ocjenu manipulacija činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

 

 

 

 

 

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
30.11.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Srbin.info: Manipulisanje činjenicama Nasa borba: Manipulisanje činjenicama Onlinevesti: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo...

22.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je...

22.01.2021 prije 1 dan

Dezinformacija
“Vacuna show” je leglo dezinformacija

Društvenim mrežama sve više kruže slične, netačne tvrdnje o lažnom vakcinisanju...

21.01.2021 prije 2 dana