Pandemiju koronavirusa od njene pojave prati eksplozija lažnih medicinskih vijesti koje širi i dio ljekarske struke.

Među tim primjerima je Fejsbuk objava gdje je podijeljena fotografija na kojoj je naslov „Svi smo mi doktor Alek Račić“, a ispod njega se nalazi sledeći citat koji se pripisuje ljekaru iz Beograda.

Ova fotografija  se može naći i na ljekarovom Tviter nalogu koji prati post sledeće sadržine:

Račić je specijalista maksilofacijalne hirurgije, a na njegovom Tviter nalogu se može naći informacija da je protivnik vakcina koje dolaze iz zapadnih zemalja.

„Imunizaciona sredstva sa istoka definitivno su odgovor na sve ove aktivnosti zapadne farmakomafije“ navodi on u jednoj Tviter objavi.

Uz to, njegov Tviter profil pokazuje i da širi teorije zavjere, pa je tako podijelio post u kome navodi da osnivač Majkrosofta Bil Gejts (o kome se šire brojne teorije zavjere) donator Fajzera i da to nije slučajno.

Tvrdnje Račića da su Fajzer i Moderna vakcine terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju nijesu tačne.

Prema objašnjenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mRNK vakcine sadrže materijal iz virusa koji uzrokuje COVID-19 koji našim ćelijama daje uputstva kako da naprave bezopasni protein koji je jedinstven za virus, a nakon što naše ćelije naprave kopije proteina, uništavaju genetski materijal iz vakcine.

O netačnim tvrdnjama da vakcina protiv Covid-19 modifikuje ljudske gene pisao je i Rojters.

U izjavi za Rojters Mark Linas iz grupe Alijansa za nauku na Univerzitetu Kornel razobličio je ideju da DNK vakcina može genetski modifikovati organizam.

“To je samo mit, koji aktivisti protiv vakcinacije često namjerno šire kako bi namjerno stvorili zbunjenost i nepovjerenje. Genetska modifikacija uključivala bi namjerno umetanje strane DNK u jezgro ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade. Vakcine djeluju tako što treniraju imunološki sistem da prepozna patogen kada pokušava zaraziti tijelo – to se uglavnom radi injekcijom virusnih antigena ili oslabljenih živih virusa koji stimulišu imunološki odgovor kroz proizvodnju antitijela.”

Račić tvrdi da proizvođači Fajzera i Moderne navode da vakcine ne sprečavaju prenos virusa. Međutim ni ova tvrdnja nije utemeljena.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prenosi odgovor doktorke Katrin Obrien na pitanje da li neko ko je vakcinisan može dobiti koronu i prenijeti je na druge ljude.

Istraživanja o učinkovitosti vakcina za COVID-19 još uvijek traju, ali neka su već pokazala  da one daju pozitivne rezultate  u sprečavanju širenja infekcije.

Portal Wbtv prenosi da je američki CDC  8. marta objavio izvještaj u kome kaže da je manje vjerovatno da će vakcinisani ljudi širiti virus koji uzrokuje bolest Covid-19.

Objavu doktora Račića analizirale su kolege iz AFP-a i Raskrinkavanje.ba.

Ovo nije jedina Račićeva tvrdnja kojom su se bavili  portali za provjeru činjenica, već ih je bilo i ranije, a među njima je objava da je uzročnik bolesti COVID-19 bojni otrov sarin.

Pošto je netačno da Fajzer i Moderna vakcina nijesu imunizaciona sredstva, već terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobija ocjenu i manipulacija činjenicama zbog tvdnje da ove  dvije vakcine ne sprečavaju prenos virusa, iako istraživanja o učinkovitosti vakcina još traju, a neka od njih pokazuju  da vakcine daju pozitivne  rezultate u sprečavanju širenja infekcije.

Viralne objave: Lažna vijest,Manipulisanje činjenicama

In this article