Račićeve lažne tvrdnje o vakcinama

Pandemiju koronavirusa od njene pojave prati eksplozija lažnih medicinskih vijesti koje širi i dio ljekarske struke. Među tim primjerima je Fejsbuk objava gdje je podijeljena fotografija na kojoj je naslov „Svi smo mi doktor Alek Račić“, a ispod njega se nalazi sledeći citat koji se pripisuje ljekaru iz Beograda. Ova fotografija  se može naći i …

2391

Pandemiju koronavirusa od njene pojave prati eksplozija lažnih medicinskih vijesti koje širi i dio ljekarske struke.

Među tim primjerima je Fejsbuk objava gdje je podijeljena fotografija na kojoj je naslov „Svi smo mi doktor Alek Račić“, a ispod njega se nalazi sledeći citat koji se pripisuje ljekaru iz Beograda.„Fajzer i Moderna uopšte nisu imunizaciona sredstva, već terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju. To je genetsko sredstvo koje samo stimuliše ljude da proizvode patogen. Vakcina treba ne samo da simulira imuni odgovor nego i da spreči prenos, a u ovom slučaju proizvođač jasno navodi da Fajzer i Moderna ne sprečavaju prenos. Pa kakvo je to imunizaciono sredstvo. Svi koji ga tako nazivaju moraju nazad na institutske predmete i da vrate diplome – profesor doktor Alek Račić“

Ova fotografija  se može naći i na ljekarovom Tviter nalogu koji prati post sledeće sadržine:„EU podupire primanje genske terapije spravljene novom nanogenetskom tehnologijom, kroz predloge zabrane putovanja svima koji je ne prime, Rusi i Kinezi je sigurno neće primiti, a ne vjerujem ni bar još 4 milijarde ljudi”

Račić je specijalista maksilofacijalne hirurgije, a na njegovom Tviter nalogu se može naći informacija da je protivnik vakcina koje dolaze iz zapadnih zemalja.

„Imunizaciona sredstva sa istoka definitivno su odgovor na sve ove aktivnosti zapadne farmakomafije“ navodi on u jednoj Tviter objavi.

Uz to, njegov Tviter profil pokazuje i da širi teorije zavjere, pa je tako podijelio post u kome navodi da osnivač Majkrosofta Bil Gejts (o kome se šire brojne teorije zavjere) donator Fajzera i da to nije slučajno.

Tvrdnje Račića da su Fajzer i Moderna vakcine terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju nijesu tačne.

Prema objašnjenju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mRNK vakcine sadrže materijal iz virusa koji uzrokuje COVID-19 koji našim ćelijama daje uputstva kako da naprave bezopasni protein koji je jedinstven za virus, a nakon što naše ćelije naprave kopije proteina, uništavaju genetski materijal iz vakcine.„Naša tijela prepoznaju da protein ne bi trebalo da bude tamo i gradi T-limfocite i B-limfocite koji će pamtiti kako se boriti protiv virusa koji uzrokuje Covid-19 ako smo zaraženi u budućnosti“ objašnjene je CDC-a.

O netačnim tvrdnjama da vakcina protiv Covid-19 modifikuje ljudske gene pisao je i Rojters.

U izjavi za Rojters Mark Linas iz grupe Alijansa za nauku na Univerzitetu Kornel razobličio je ideju da DNK vakcina može genetski modifikovati organizam.

“To je samo mit, koji aktivisti protiv vakcinacije često namjerno šire kako bi namjerno stvorili zbunjenost i nepovjerenje. Genetska modifikacija uključivala bi namjerno umetanje strane DNK u jezgro ljudske ćelije, a vakcine to jednostavno ne rade. Vakcine djeluju tako što treniraju imunološki sistem da prepozna patogen kada pokušava zaraziti tijelo – to se uglavnom radi injekcijom virusnih antigena ili oslabljenih živih virusa koji stimulišu imunološki odgovor kroz proizvodnju antitijela.”

Račić tvrdi da proizvođači Fajzera i Moderne navode da vakcine ne sprečavaju prenos virusa. Međutim ni ova tvrdnja nije utemeljena.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prenosi odgovor doktorke Katrin Obrien na pitanje da li neko ko je vakcinisan može dobiti koronu i prenijeti je na druge ljude.„Klinička ispitivanja pokazala su da ove vakcine štite ljude od bolesti. Ono što još uvijek ne znamo iz kliničkih ispitivanja je da li vakcine takođe štite ljude samo od zaraze virusom SARS-CoV-2 i da li ih štite od prenošenja nekom drugom. Dakle, ovo je zaista važan dio našeg razumijevanja o tome šta rade ove vakcine. Da li oni štite samo od bolesti ili takođe štite od zaraze i mogućnosti prenošenja na nekoga drugog, čak i ako nemate simptome?”

Istraživanja o učinkovitosti vakcina za COVID-19 još uvijek traju, ali neka su već pokazala  da one daju pozitivne rezultate  u sprečavanju širenja infekcije.

Portal Wbtv prenosi da je američki CDC  8. marta objavio izvještaj u kome kaže da je manje vjerovatno da će vakcinisani ljudi širiti virus koji uzrokuje bolest Covid-19.„Preliminarni podaci iz Izraela sugerišu da osobe vakcinisane vakcinom Fajzer COVID-19 kod kojih se razvije COVID-19 imaju četvorostruko niže viralno opterećenje od nevakcinisanih osoba. Ovo zapažanje može ukazivati na smanjenu prenosivost, jer je viralno opterećenje identifikovano kao ključni pokretač prenosa“ prenosi Wbtv istraživanje američke agencije CDC.

Objavu doktora Račića analizirale su kolege iz AFP-a i Raskrinkavanje.ba.

Ovo nije jedina Račićeva tvrdnja kojom su se bavili  portali za provjeru činjenica, već ih je bilo i ranije, a među njima je objava da je uzročnik bolesti COVID-19 bojni otrov sarin.

Pošto je netačno da Fajzer i Moderna vakcina nijesu imunizaciona sredstva, već terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobija ocjenu i manipulacija činjenicama zbog tvdnje da ove  dvije vakcine ne sprečavaju prenos virusa, iako istraživanja o učinkovitosti vakcina još traju, a neka od njih pokazuju  da vakcine daju pozitivne  rezultate u sprečavanju širenja infekcije.

Viralne objave: Lažna vijest,Manipulisanje činjenicama

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

01/04/2021

Ocjena:

Lažna vijest, Manipulisanje činjenicama
In this article