Teorija zavjere

Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
22.01.2021

Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo veoma je lako povezati sa fikcijom.

Ipak, u vremenu kada se svakodnevno manipuliše stvarnošću kako bi se relativizovala opasnost COVID-19, treba jasno odvojiti fikciju od stvarnog života.

U jednoj od brojnih antimaskerskih i antivakserskih grupa na Fejsbuku podijeljen je video iz serije „Designated survivor“ u kojem predstavnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i vojske saopštavaju američkom predsjedniku da „grip nije grip“ već da su „zaraženi žrtve sintetičkog toksina“, odnosno ricina.

„Serija snimljena 2016. godine... Znači tako nešto je stvarno moguće. Ja sam mislila da se preteruje. Lično i dalje mislim da je virus, veštački napravljen i pušten sa namerom, ali sve je moguće... „, kaže se u pratećem tekstu.

U epizodi serije čiji je isječak podijeljen, nekoliko ljudi koji se bave anketama otrovano je ricinom, a u prvi mah se mislilo da je u pitanju virus. Sve se to dešava tokom izbornog dana.

Kako se navodi na sajtu CDC-a, ricin je otrov koji se dobija iz biljke ricinus. On se koristi u eksperimentalnoj medicini za ubijanje ćelija kancera.

Ukoliko se ovaj otrov udahne, navodi CDC, simptomi su otežano disanje, groznica, kašalj, mučnina i stezanje u grudima, kao i skupljanje vode u plućima.

Teza da je virus SARS-CoV-2 nastao u laboratoriji pobijena je više puta. Jedan od takvih primjera je i studija objavljena u naučnom „Nature“ časopisu a koja je izučava genetske sekvence virusa i kojom se zaključilo da potiču iz prirodnog procesa.

Takođe, profesor mikrobiologije i imunologije, Robert Geri, pojasnio je da SARS-CoV-2, odnosno njegov genetski materijal ima 96 odsto sličnosti sa virusom RaTG13, koronavirusom karakterističnim za slijepe miševe.

Dakle, serija, i bilo koji drugi oblik fikcije, ne mogu nikako biti relevantni za stvarnost u kojoj je virus odnio više od dva miliona života.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu "Teorija zavjere" dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
22.01.2021
Ocjena:
Teorija zavjere
Viralne objave: Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Vojska nije na ulici zbog haosa, već da pomogne u borbi sa virusom

Dešavanja u regionu i Crnoj Gori, bilo da su politička ili vezana za pandemiju...

08.03.2021 prije 2 sata

Lažna vijest
U Srbiji se ne testiraju kineske vakcine

Dok se među zemljama svijeta, vodi bitka oko nabavki vakcina protiv koronavirusa, a...

08.03.2021 prije 1 sat

Lažna vijest
Različiti sojevi koronavirusa su realnost, kao i COVID-19

Uprkos nepobitnim činjenicama o postojanju pandemije koronavirusa koja je odnijela...

08.03.2021 prije 1 sat