RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti ili djelimično, u trenutku koji medij procijeni pogodnim za oživljavanje određenih teorija i podsjećanje na ranije postalo je učestalo među domaćim, ali i regionalnim medijima.

Jedan od posljednjih takvih primjera je tekst koji je 19. avgusta 2019. IN4S objavio pod naslovom: 

„Kosovo* – pedofilski „regrutni centar“ za Epštajnove i Klintonove orgije“ 

Tekst su potom prenijeli i mediji: Pink.rs, Srbija Danas, Alo, Vesti.rs, Espreso.rs, Informer, Kurir, Dnevna gazeta i Volim Podgoricu. 

IN4S u tekstu tvrdi da je Kosovo više od decenije konačno odredište brojnih otetih djevojčica i dječaka, pozivajući se na tromjesečnu istragu GlobalPost-a, koji navodno otkriva da su najviši nivoi kosovske vlade umiješani u ovu trgovinu ljudima, a da je Kosovo središte trgovine ljudima, djece i žena koje se prodaju i prostitutki za prostituciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu, prijestonicama zapadne Evrope i drugim mjestima.

IN4S podsjeća da je američki milijarder Džefri Espštajn, koji je izvršio samoubistvo par dana ranije u zatvoru, gdje je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje maloljetnica, godinama prije perioda obuhvaćenog saveznom optužnicom, bio umiješan u pedofilsku šemu, u koju su, kako medij tvrdi, uključeni brojni visoki NATO i američki zvaničnici, vojska i političari.

„To se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka, za vrijeme NATO agresije i demontiranja Jugoslavije. Pored zvaničnog prisustva NATO-a i SAD-a, zapadni PMC-ovi (privatni vojni izvođači) takođe su bili prisutni (prije svega MPRI) i uključeni u cjelokupnu šemu pedofilskog prstena, među mnogim drugim ratnim zločinima NATO-a i SAD-a koje su zapadni mediji prikrivali. Umiješanost moćnog klana Klinton i njihov uticaj (zajedno sa mnogim drugim moćnim američkim političarima, poput Bajdena) je glavni razlog zašto ovaj gnusni zločin nije samo stavljen na stranu, već je i potpuno ignorisan i prikriven od strane masovno licemjernih zapadnih medija. Međutim, Klintonovi (i Epštajnovi) „humanitarni napori“ u bivšoj Jugoslaviji nisu prošli nezapaženo. Mnogi su je pažljivo slušali i gledali“, navodi IN4S.

Tekst IN4S-a objavljen je u trenutku kada javnost, nakon smrti Epštajna, uveliko raspravlja o nedjelima za koje je bio optužen, njegovim vezama sa brojnim bogatim i moćnim ljudima, među kojima su i sadašnji i bivši američki predsjednici Donald Tramp i Bil Klinton.

Medijske glasine danima su fokusirane i na to šta su političari potencijalno znali o Epštajnovim navodnim zločinima i da li su ga možda neki željeli mrtvog.

Sporni element u objavljivanju teksta na portalu IN4S upravo je vremenska odrednica, i današnje tvrdnje da je Kosovo više od deset godina odredište otete djece.

Tromjesečna istraga GlobalPost-a na koju se IN4S poziva zapravo je tekst objavljen prije osam godina, 27. marta 2011. godine, koji sadrži tvrdnje koje je IN4S objavio više od osam godina kasnije, uključujući one o umiješanosti kako bivšeg američkog predsjednika, tako i bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova u slučajeve trgovine i dječje prostitucije.

Objava IN4S-a predstavlja reciklažu teksta objavljenog prije više godina. Samoubistvo Epštajna iskorišćen je kao povod za objavljivanje i podgrijavanje priče o navodnoj umiješanosti američkih zvaničnika u prostituciju na Kosovu.

Ova objava, osim što je u tu svrhu stavljena u novi vremenski kontekst, nema utemeljenje u provjerenim činjenicama i kredibilnim izvorima, čime medij manipuliše već objavljenim tvrdnjama i neprovjerenim podacima.

Ova objava ocijenjena je kao „manipulisanje činjenicama“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
IN4s Manipulisanje činjenicama; Srbija danas Manipulisanje činjenicama; Pravda Manipulisanje činjenicama; Espreso Manipulisanje činjenicama; Etleboro.org Manipulisanje činjenicama; Kurir Manipulisanje činjenicama; Pink.rs Manipulisanje činjenicama; Alo Manipulisanje činjenicama; Vesti.rs Manipulisanje činjenicama; Informer Manipulisanje činjenicama; Vidovdan Manipulisanje činjenicama; Sloboda Manipulisanje činjenicama; Infomedia Balkan Manipulisanje činjenicama; Jutarnji glasnik Manipulisanje činjenicama; Volim Podgoricu Manipulisanje činjenicama; Dnevna Gazeta Manipulisanje činjenicama;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 06. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org