Manipulisanje činjenicama

RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
06.09.2019

RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti ili djelimično, u trenutku koji medij procijeni pogodnim za oživljavanje određenih teorija i podsjećanje na ranije postalo je učestalo među domaćim, ali i regionalnim medijima.

Jedan od posljednjih takvih primjera je tekst koji je 19. avgusta 2019. IN4S objavio pod naslovom: 

„Kosovo* – pedofilski „regrutni centar“ za Epštajnove i Klintonove orgije“ 

Tekst su potom prenijeli i mediji: Pink.rs, Srbija Danas, Alo, Vesti.rs, Espreso.rs, Informer, Kurir, Dnevna gazeta i Volim Podgoricu. 

IN4S u tekstu tvrdi da je Kosovo više od decenije konačno odredište brojnih otetih djevojčica i dječaka, pozivajući se na tromjesečnu istragu GlobalPost-a, koji navodno otkriva da su najviši nivoi kosovske vlade umiješani u ovu trgovinu ljudima, a da je Kosovo središte trgovine ljudima, djece i žena koje se prodaju i prostitutki za prostituciju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu, prijestonicama zapadne Evrope i drugim mjestima.

IN4S podsjeća da je američki milijarder Džefri Espštajn, koji je izvršio samoubistvo par dana ranije u zatvoru, gdje je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje maloljetnica, godinama prije perioda obuhvaćenog saveznom optužnicom, bio umiješan u pedofilsku šemu, u koju su, kako medij tvrdi, uključeni brojni visoki NATO i američki zvaničnici, vojska i političari.

„To se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka, za vrijeme NATO agresije i demontiranja Jugoslavije. Pored zvaničnog prisustva NATO-a i SAD-a, zapadni PMC-ovi (privatni vojni izvođači) takođe su bili prisutni (prije svega MPRI) i uključeni u cjelokupnu šemu pedofilskog prstena, među mnogim drugim ratnim zločinima NATO-a i SAD-a koje su zapadni mediji prikrivali. Umiješanost moćnog klana Klinton i njihov uticaj (zajedno sa mnogim drugim moćnim američkim političarima, poput Bajdena) je glavni razlog zašto ovaj gnusni zločin nije samo stavljen na stranu, već je i potpuno ignorisan i prikriven od strane masovno licemjernih zapadnih medija. Međutim, Klintonovi (i Epštajnovi) „humanitarni napori“ u bivšoj Jugoslaviji nisu prošli nezapaženo. Mnogi su je pažljivo slušali i gledali“, navodi IN4S.

Tekst IN4S-a objavljen je u trenutku kada javnost, nakon smrti Epštajna, uveliko raspravlja o nedjelima za koje je bio optužen, njegovim vezama sa brojnim bogatim i moćnim ljudima, među kojima su i sadašnji i bivši američki predsjednici Donald Tramp i Bil Klinton.

Medijske glasine danima su fokusirane i na to šta su političari potencijalno znali o Epštajnovim navodnim zločinima i da li su ga možda neki željeli mrtvog.

Sporni element u objavljivanju teksta na portalu IN4S upravo je vremenska odrednica, i današnje tvrdnje da je Kosovo više od deset godina odredište otete djece.

Tromjesečna istraga GlobalPost-a na koju se IN4S poziva zapravo je tekst objavljen prije osam godina, 27. marta 2011. godine, koji sadrži tvrdnje koje je IN4S objavio više od osam godina kasnije, uključujući one o umiješanosti kako bivšeg američkog predsjednika, tako i bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova u slučajeve trgovine i dječje prostitucije.

Objava IN4S-a predstavlja reciklažu teksta objavljenog prije više godina. Samoubistvo Epštajna iskorišćen je kao povod za objavljivanje i podgrijavanje priče o navodnoj umiješanosti američkih zvaničnika u prostituciju na Kosovu.

Ova objava, osim što je u tu svrhu stavljena u novi vremenski kontekst, nema utemeljenje u provjerenim činjenicama i kredibilnim izvorima, čime medij manipuliše već objavljenim tvrdnjama i neprovjerenim podacima.

Ova objava ocijenjena je kao „manipulisanje činjenicama“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
06.09.2019
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Srbija danas: Manipulisanje činjenicama Pravda: Manipulisanje činjenicama Espreso: Manipulisanje činjenicama Etleboro.org: Manipulisanje činjenicama Kurir: Manipulisanje činjenicama Pink.rs: Manipulisanje činjenicama Alo: Manipulisanje činjenicama Vesti.rs: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Vidovdan: Manipulisanje činjenicama Sloboda: Manipulisanje činjenicama Infomedia Balkan: Manipulisanje činjenicama Jutarnji glasnik: Manipulisanje činjenicama Volim Podgoricu: Manipulisanje činjenicama Dnevna Gazeta: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 11 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 16 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan