Recikliranje laži: Djeca u Nigeriji bježala od suzavca a ne od vakcinacije

1430

Reciklaža starih video snimaka uz nove, netačne tvrdnje, redovna je pojava na društvenim mrežama. Stari video se jednostavno „iskopa“, nalijepe mu se nove tvrdnje i dezinformisanje može da počne.

Primjer ovakvog plasiranja snimaka je i objava videa iz Afrike na kojem se vidi kako djeca izskaču iz zgrade i u panici trče.

Snimak, svakako, ne prikazuje „bježanje od prisilne vakcinacije“.

Video, snimljen još u maju 2019. godine, prikazuje bježanje đaka iz škole, u kojoj je jedan od njih, aktivirao suzavac.

O tome je 26. maja izvijestio Daily Trust, koji je objavio i dužu verziju snimka na Fejsbuku.

Svjedoci su ovom mediju ispričali da je jedan od učenika u školu došao sa kanisterom suzavca, i da ga je neko iz grupe dječaka slučajno aktivirala.

U ovom incidentu povrijeđeno je više od 40 osoba.

Ovaj video objavljivan je i na Instagramu, a njegovom tačnošću bavio se portal za provjeru činjenica Check your fact, koji je takođe utvrdio da se radi o snimku iz 2019. i incidentu sa suzavcem u nigerijskoj školi.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobila je i ocjenu recikLAŽA.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Viralne objave: Lažna vijest,Reciklaža