Manipulisanje činjenicama

“Redukcija a ne produkcija dječje smrti”: Bil Gejts ponovo meta teorije zavjere

“Redukcija a ne produkcija dječje smrti”: Bil Gejts ponovo meta teorije zavjere
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
12.02.2021

“Redukcija a ne produkcija dječje smrti”: Bil Gejts ponovo meta teorije zavjere

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, uporedo sa pojavom koronavirusa postao je inspiracija mnogima za brojne teorije zavjere koje svakodnevno čitamo na internetu, a plasiraju se najčešće putem društvenih mreža.

Iako godinama prepoznat kao filantrop čija je humanitarna fondacija Bill & Melinda Gates jedan od najvećih donatora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ime Bil Gejtsa već određeni vremenski period služi kao predmet dezinformisanja, između ostalog, na način što se dovodi u vezu sa pandemijom koronavirusa, čiji je, po mišljenju teoretičara - idejni tvorac, a sve u svrhu ostvarivanja svojih ciljeva.

Kao jedan od tih ciljeva vrlo često spominje se depopulacija stanovništva na planeti, pa je inspirisana time, Facebook stranica „Balkanci ustanite“, u jednoj objavi podijelila dva, kako oni tvrde povezana videa.  Ovu objavu na Fejsbuku je podijelilo 38 korisnika.

U prvom možemo vidjeti isječak iz jedne televizijske emisije, emitovane 2019. godine, čiji je gost Gejts. Preko videa je nalijepljen transkript navodnog dijela citata koji kaže:

 „Vidimo mnoge stvari koje se odvijaju veoma dobro, stvari poput produkcije dječije smrti“

Kada je riječ o drugom videu, radi se o snimku sa aplikacije TikTok, u kojem jedna žena bebi uzima bris nosa, vjerovatno za testiranje na kovid, na koji je sudeći po opisu, beba pozitivna.

-Ajde da povežemo ova dva snimka i da dodamo na to kinesku bagru koja sprema vakcine za djecu od 6 mjeseci do 11 godina...da li ste svjesni da je sada ili oni ili mi?, stoji u opisu Facebook objave.

Ako je uopšte i postojala dilema u vjerodostojnost ovih tvrdnji, ona je otklonjena nakon malo detaljnije analize. Pregledom dužeg snimka, ranije pomenutog televizijskog gostovanja Bil Gejts, nalazimo dio u kojem on objašnjava (1:10 min – 1:20 min) kako su on i supruga putujući vidjeli mnoge dobre stvari.

Putujemo po Africi, susrećemo se sa naučnicima. Vidimo mnoge dobre stvari, stvari poput redukcije dječije smrti“ kazao je tada Gejts.

Da je u pitanju redukcija, a ne “produkcija” smrti, svjedoče i članci i podaci o tome da se Gejtsova fondacija bavi upravo smanjenjem broja smrtnih slučajeva među djecom.

Imajući u vidu da je upotrebljen video u kojem je izmanipulisano Gejtsovim riječima I mogućom omaškom, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
12.02.2021
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 17 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 17 sati