Retriveri spasioci fotografisani u Italiji a ne u Hrvatskoj

1388

Nisu sve dezinformacije iste. Neke za cilj imaju navođenje građana na pogrešne zaključke, a posljedice mogu biti opasne po zdravlje.

Druge, ipak, iako su dezinformacije, ne izazivaju bitniju štetu.

To je slučaj i sa fotografijom koja se proteklih dana intenzivno dijelila na Fejsbuku, a na kojoj se, na plaži, nalaze četiri zlatna retrivera u spasilačkoj opremi uz tvrdnju da su u pitanju psi sapsioci u Hrvatskoj.

Ovo nije prvi put da se ova fotografija, uz istu tvrdnju, dijeli društvenim mrežama. Ona je na Fejsbuku objavljivana još 2019. godine, takođe uz navode da je u pitanju fotografija iz Hrvatske, i to na engleskom jeziku.

Ipak, originalna fotografija snimljena je u Italiji i objavljena još 2017. godine na Fejsbuk stranici italijanske škole za dresuru pasa spasilaca pod imenom „SICS Scuola Italiana Cani Salvataggio-Tirreno“.

Originalna fotografija iz 2017. godine

Dakle, nije u pitanju Hrvatska kako se tvrdi u objavi, u pitanju je dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.