Lažna vijest

Režim ulaska u Crnu Goru nije promijenjen

Režim ulaska u Crnu Goru nije promijenjen
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
29.08.2020

Režim ulaska u Crnu Goru nije promijenjen

Lažna informacija o promjenama važećih zvaničnih mjera koje se odnose na ulazak u Crnu Goru.

Glas javnosti je 29. avgusta objavio tekst pod naslovom:

Udarno: Crnogorski režim dozvolio ulaz iz Srbije bez PCR testa!

U tekstu se navodi:

Kako ekskluzivno saznajemo, crnogorski režim uoči sutrašnjih izbora dozvoljava ulazak iz Srbije, preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa!

Ovu vijest su prenijele i Novosti.rs, Mondo.rsOpcija.net, Alo, Volim Podgoricu i Espreso

Vijest su proširili korisnici društvenih mreža.

Vlada Crne Gore je na Twitteru saopštila da nema nikakvih promjena epidemioloških mjera koje su na snazi.

Srbija je, prema važećim mjerama i preporukama, jedna od država koja se prema kasifikaciji NKT-a nalazi na tzv. „žutoj listi“.

Iz ovih zemalja se u Crnu Goru može ući uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata.

Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen je i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata, ako lice u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan „zelene“ ili žute liste.

Ovu netačnu informaciju je identifikovao i Digitalni forenzički centar.

Pošto nije bilo promjene režima ulaska putnika u Crnu Goru, ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portal Alo  objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena "Demantovano" se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

 

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
29.08.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano
Glas javnosti: Lažna vijest Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Mondo.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Opcija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Volim Podgoricu: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 17 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 17 sati