Rokfeleri, novi svjetski poredak i koronavirus – savršena kombinacija za svakog ko voli teorije zavjere i u njih vjeruje.

Različiti regionalni portal plasirali su veliki broj nesuvislih analiza u kojima se tvrdi da milijarderi kontrolišu širenje koronavirusa, da žele da nas čipuju, a sada se došlo i do toga da i ponuđeni plan širokog testiranja Amerikanaca ima za cilj kontrolu stanovništva a ne sprečavanje širenja virusa i nastavak pandemije.

Portal IN4S objavio je tekst

Tekst je preuzet sa portala The Freedom Articles, sajta čiji su sadržaji većinom teorije zavjere, uključujući priče o planovima za stvaranje novog svjetskog poretka, zavjerama satanista, te recenzije knjige i promocije najpoznatijeg svjetskog teoretičara zavjere, Dejvida Ajka.

U tekstu se analizira dokument Rokfeler fondacije kojim se nudi plan masovnog testiranja američkih građana na koronavirus, stvaranje žive baze podataka o zaraženima i praćenje širenja virusa.

Dokumentom se predlaže testiranje svih Amerikanaca – u početku 1 milion nedjeljno, zatim 3 miliona nedjeljno i konačno 30 miliona nedjeljno.

Dokument Rokfeler fondacije jednostavno predlaže masovno testiranje Amerikanaca kako bi se eventualni drugi talas pandemije dočekao spremnije, kako bi se pratili kontakti, što je sastavni dio epidemiološkog anketiranja standardizovanog od strane SZO, i preduprijedilo širenje virusa, očuvala ekonomija i radna mjesta. Ne pominje nikakvo privođenje građana, ukidanje sloboda, stvaranje novog svjetskog poretka i čipovanje ljudi.

U dokumentu se predlaže akcioni plan, koji uključuje tri najvažnija koraka: proširenje testiranja na Covid-19 po planu 1-3-30, pokretanje Covid zdravstveni korpus zajednice (Covid Community Healthcare Corps) tako da  svaki Amerikanac može lako dobiti testiranje i kreiranje zbirke podataka i digitalne platforme za praćenje Covid-19.

Naravno, riječ „corps“, znači korpus, i jasno se navodi da je u pitanju organizacija koji bi se bavila zdravstvenim pitanjima, i ni u jednom dijelu se ne pominje vojna sila. Takođe, apsolutno je nemoguće i nesuvislo dovoditi u vezu riječ „corps“ ili korpus, sa leševima  (leš na engleskom – corpse) i te riječi nemaju ništa zajedničko osim sličnog izgovora.

Članak koji je prenio IN4S prepun je suludih, nedokazivih tvrdnji, i sama činjenica da je preuzet sa sajta koji se otvoreno bavi zagovaranjem teorija zavjere, jasno je da ovaj sadržaj dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

IN4s: Teorija zavjere