Manipulisanje činjenicama

Rusi nijesu razvili srpsku trobojku u Italiji

Rusi nijesu razvili srpsku trobojku u Italiji
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
02.04.2020

Rusi nijesu razvili srpsku trobojku u Italiji

Dolazak ruskog humanitarnog konvoja u italijanski grad Bergamo, koji je jedan od žarišta pandemije COVID -19, portal In4s je iskoristio da na osnovu sličnosti zastava Rusije i Srbije plasira tekst sa manipulativnim sadržajem.

Tekst je objavljen 26. marta pod naslovom

(VIDEO) Rusi istakli srpsku zastavu u Italiji na godišnjicu bombardovanja SRJ!

U njemu se navodi:

Međutim, posebno interesantan detalj predstavlja srpska zastava koju su Rusi istakli na svom konvoju, u znak solidarnosti sa bratskim srpskim narodom, koji je pretrpio nesagledive posledice u zločinačkoj NATO agresiji. Podsjetimo, Italija je jedna od država-osnivača NATO pakta, dok je iz italijansko-američke vazduhoplovne baze u Avijanu, koja se nalazi upravo na Sjeveru Italije, poletio veliki broj NATO aviona tokom bombardovanja SRJ.

Ovu objavu prenio je portal Pravda.rs.

Tekst se zasniva na snimku video agencije Ruptly koju finansira ruska vlada. Na snimku se vidi dolazak konvoja sa ruskim medicinskim ekspertima i opremom u Bergamo. Sva vozila u konvoju imaju iste oznake, naljepnice i zastavice na kojima su u srcima ruska i italijanska zastava uz poruku “Iz Rusije s ljubavlju”. Takođe, na svim vozilima je istaknuta i državna zastava Ruske Federacije.

Rusija i Srbija imaju iste boje na svojim zastavama koje su različito poređane. 

Zastava Ruske Federacije ima oblik pravougaonika i sastoji se od tri jednake horizontalne trake:  gornja – bijela, srednja - plava i donja crvena.

Srbija koristi dvije zastave - državnu i narodnu.  Narodna zastava je horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dolje: crvena, plava i bijela.

Na video snimku se vidi da je na jednom od ruskih vojnih kamiona zastava te države bila okrenuta naopačke, odnosno, horizontalni niz je bio odozgo crvena, plava, bijela što je detalj koji je In4s iskoristio da napiše tekst. Sve druge ruske zastave na kamionima u konvoju bile su u horizontalnom nizu  - bijela, plava, crvena.

Informacije o dolasku ruskih konvoja u Italiju portali In4s i Pravda  interpretirali su na obmanjujući način zbog čega tim medijskim sadržajima dajemo ocjenu “manipulacija činjenicama”.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

 

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
02.04.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Pravda: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 17 sati