Dezinformacija

Rusi završili tek prvu fazu kliničkog ispitivanja vakcine

Rusi završili tek prvu fazu kliničkog ispitivanja vakcine
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
18.07.2020

Rusi završili tek prvu fazu kliničkog ispitivanja vakcine

Ovo je još jedan primjer dezinformacije o pronalasku vakcine protiv virusa korona..

Portal Sputnjik objavio je 12. jula tekst naslovljen

 „U Rusiji uspešno završena klinička ispitivanja prve vakcine u svetu protiv virusa korona“.

U tekstu piše:

„Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv virusa korona na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji uspešno su završena, saopštio je direktor Instituta medicine i biotehnologije tog Univerziteta Vadim Tarasov. Prva grupa dobrovoljaca biće otpuštena već naredne nedelje, 20. jula. Klinička ispitivanja su počela 18. juna. Vakcinu je proizveo istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamalej.“

Tekst portala Sputnjik prenijeli su brojni mediji sa ovog govornog područja, među kojima su: Glas javnosti, Informer, Srbija danas, Alo.

Svjetski stručnjaci već neko vrijeme rade na razvijanju vakcine protiv koronavirusa. Iako su obično potrebne godine za testiranje i proizvodnju vakcina, naučnici se nadaju će ovu vakcinu razviti za 12 do 18 mjeseci. Trenutno se u fazi kliničkog ispitivanja nalaze 23 vakcine, među kojima je i  ruska, a više od 140 je kandidata za vakcinu, koje su u fazi procjene Svjetske zdravstvene organizacije za potencijalno kliničko ispitivanje.

Kliničko ispitivanje ni za jednu od 23 vakcine nije završeno, a 3 vakcine su zasad, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , u trećoj fazi. Proces kliničkog ispitivanja vakcine obuhvata tri faze i smatra se završenim tek nakon što je svaka od njih sprovedena. U prvoj fazi vakcina se daje manjem broju zdravih osoba, kako bi se testirala, između ostalog, njena svojstva. Druga faza uključuje veći broj ispitanika i u ovoj fazi se dobijaju preliminarne informacije o željenim efektima vakcine. Radi potpune procjene zaštite vakcine potrebna je treća faza, koja daje odgovor na pitanje da li je proizvod bezbjedan i efikasan, nakon čega slijedi odobravanje vakcine.

Guardian je nedavno u svojoj analizi i najbolje ilustrovao kako ustvari ove faze izgledaju.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objavljenim 15. jula, kliničko ispitivanje ruske vakcine nalazi se u prvoj fazi. Ovu vakcinu razvija i proizvodi Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej, a ispitivanja se sprovode na Univerzitetu Sečenov.

Informacija o završenom kliničkom testiranju potekla je iz Rusije, i to baš sa Univerziteta Sečenov, koji je 12. jula objavio da je kliničko testiranje vakcine završeno. To se navodi u naslovu i prvoj rečenici objavljenog teksta, da bi već u drugoj rečenici pisalo da je ispitivanje sprovedeno na 38 dobrovoljaca, što implicira da se radi o prvoj fazi koja obuhvata tek najmanji broj ljudi na kojima se vakcina testira. Ovo saopštenje sa nespretno i netačno formulisanim naslovom ipak je zaključeno informacijom da slijede naredne faze kliničkog testiranja.

Vijest o završenom kliničkom testiranju, potkrijepljenu izjavom direktora Instituta medicine i biotehnologije tog Univerziteta, Vadima Tarasova, objavili su i ruski mediji, odnosno agencija RIA Novosti. Ovaj medij je dan kasnije, u novom tekstu sa izjavom direktora Instituta Gamalej Aleksandra Gunzburga, precizirao da je završena prva faza, ispravivši na taj način prvobitno objavljenu vijest o završenom testiranju.

Da se ne radi o završenom testiranju, kako je objavljeno u medijima, već o početnoj fazi, potvrđuje saopštenje ruskog Ministarstva odbrane, ali i Ministarstva zdravlja, koje je navelo da je prva grupa dobrovoljaca otišla kući, a da se eksperiment nastavlja.

Objave ovih medija ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
18.07.2020
Ocjena:
Dezinformacija
Sputnik: Dezinformacija Glas javnosti: Dezinformacija Informer: Dezinformacija Srbija danas: Dezinformacija Alo: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Pseudonauka
„Projekat korona i 5G“: Čičarevićeve neistinite tvrdnje o pandemiji

Vladimir Čičarević, predsjednik Udruženja roditelja nestalih beba iz Srbije, iako je...

20.10.2020 prije 23 sata

Teorija zavjere
Nove, stare, neutemljene tvrdnje o Covidu kao biološkom oružju

Regionalni mediji nekada, osim što krivotvore izjave sagovornika i izvlače ih iz...

16.10.2020 prije 4 dana

Dezinformacija
Neistinite tvrdnje profesora fizičkog o maskama i obolijevanju djece

Osim ljekara koji dijeli savjete suprotne zvaničnim stavovima relevantnih zdravstvenih...

15.10.2020 prije 6 dana