SAD ne napušta NATO, konflikt ne izbija u CG

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi NATO

Portal Alo.rs objavio je 15. oktobra tekst pod naslovom „SAD NAPUŠTA NATO, OVO JE NAJCRNJI SCENARIO! Sve počinje u Crnoj Gori! Milo će pozvati snage da intervenišu, a ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu!“

Alo u tekstu prenosi dio analize ekspertske grupe Korber policy games i Međunarodnog instituta za strategijske studije pod nazivom „Evropska bezbjednost u krizi“.

Analiza se bavi mogućim izlaskom Sjedinjenih Američkih Država iz NATO-a, odnosno raspadom tog saveza, identifikujući Zapadni Balkan kao područje na kom bi, u tom slučaju, mogao nastati konflikt.

Alo piše da taj scenario neodoljivo podsjeća na aferu „državni udar“ u Crnoj Gori, zbog koje su lideri Demokratskog fronta, dva ruska oficira, kao i devet državljana Srbije, osuđeni na zatvorske kazne zbog pokušaja terorizma i stvaranja kriminalne organizacije.

U tekstu Alo.rs se navodi:

„Konflikt izbija u članici NATO-a na Zapadnom Balkanu. Naoružana grupa pomognuta proruskim opozicionim partijama okupira parlament i zahteva napuštanje NATO-a i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi, a premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva Evropsku uniju (EU) i NATO da intervenišu. Nekoliko desetina oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da bi podržali proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi“, navodi se u analizi koja po svemu sudeći insinuira na Crnu Goru, uz predviđanje da bi tenzije u Evropi počele nekoliko meseci nakon reizbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Izvor informacije portala Alo.rs je portal Sputnjik, koji je tekst o scenariju u slučaju izlaska SAD iz NATO-a objavio dan ranije. U tekstu portala Sputnjik ne pominje se Crna Gora

U analizi na koju se poziva portal Alo.rs, a koju je prenijelo još nekoliko domaćih i regionalnih medija, nigdje se eksplicitno ne pominje Crna Gora, već se govori o NATO članici sa Zapadnog Balkana. U ostalom, "NATO članica sa Zapadnog Balkana sa lukama na Mediteranu" može eventualno biti i Hrvatska ili Albanija. 

Portal Alo.rs tačno je prenio navode iz ove analize, ali je dodao dramatičan naslov koji čitaoce navodi na zaključak da su SAD već napustile NATO, a da je Crna Gora poprište sukoba u koji su se uključile i ruske snage.

Zbog takvog pristupa ovoj informaciji, objavu sa portala Alo.rs ocjenjujemo kao "manipulacija činjenicama"

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Važno je napomenuti da bi mediji prilikom objavljivanja ovakvih tekstova, trebalo da budu pažljiviji i da ne najavljuju "apokaliptična predskazanja" sa dramatičnim naslovima koji, bez osnova, mogu izazvati nepotrebnu paniku među čitaocima. 

(Raskrinkavanje.me) 

Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 23. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 nedjelje
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org