Pristrasno izvještavanje

Sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore uvele SAD, a ne NATO i Crna Gora

Sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore uvele SAD, a ne NATO i Crna Gora
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
21.04.2021

Sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore uvele SAD, a ne NATO i Crna Gora

Od kada se 2017. godine Crna Gora pridružila NATO, visok je procenat građana koji se protive toj odluci. Tu su i mediji, otvoreni protivnici članstva, koji, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, članstvo Crne Gore u Alijansi uglavnom predstavljaju u lošijem svijetlu.

Portal borba.me, prošle nedelje objavio je tekst u kojem navodi da se Crna Gora pridružila sankcijama protiv Rusije, a sve je kako tvrde, objelodanio NATO.

„NATO saopštio: I Crna Gora se pridružila novim sankcijama Rusiji!“, naslov je teksta, u kojem se navodi:

„NATO saveznice podržale su nove američke sankcije Rusiji, osudivši Moskvu zbog gomilanja vojske na granici sa Ukrajinom.

To znači da je i Crna Gora opet podržala sankcije protiv Rusije!“

U naslovu i u samom tekstu, iznešeno je nekoliko netačnih podataka.

Prije svega, NATO je politički i vojni savez koji ne uvodi ekonomske ili bilo kakve sankcije. To može da učini Evropska unija, ili jedna određena zemlja, kao što je to u ovom slučaju SAD.

Američka vlada najavila je 15. aprila seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i protjerivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

NATO, tj zemlje članice podržale su ovu odluku, kako je navedeno i na zvaničnom sajtu Alijanse.

„NATO saveznici podržavaju i solidarišu se sa Sjedinjenim Državama, nakon njihove objave od 15. aprila a kao odgovor na ruske destabilizujuće aktivnosti“ piše u saopštenju NATO-a.

U njemu se osuđuju ruske destablizujuće ponašanje, međutim ne pominju se - ni sankcije, ni Crna Gora, već se, između ostalog, navodi da će saveznici nastaviti da rade na rješavanju ruskih akcija, koje predstavljaju prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti.

Ovu odluku podržala je i Evropska unija.

 Objava portala borba.me, dobija ocjenu Pristrasno izvještavanje i klikbejt.

Ocjenu "Pristrasno izvještavanje" dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
21.04.2021
Ocjena:
Pristrasno izvještavanje,Klikbejt
Borba: Pristrasno izvještavanje,Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 18 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati