Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

1764

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi svijeta Bil Gejts stoji iza te bolesti i da mu je cilj da se kroz obaveznu vakcinaciju dođe do smanjenje ljudske populacije.

Jedan u nizu takvih tekstova objavio je i portal IN4S pod nazivom „Vakcina spasa ili raspeća“ u kome se iznosi teorija kako je čovječanstvo „obmanuto raznim pandemijama“ i kako su uzrok svih ljudski nesreća „udružena patologija sumanutih umora, poduprtih ogromnom  količinom novca i kontrolom novčanih tokova“

U tekstu se navodi:

Ove tvrdnje su samo proizvoljni  komentar autora teksta i nijesu potkrijepljene nijednom konkretnom činjenicom kojom bi se dokazalo da Gejts ima planove da kontroliše razvoj ljudske populacije.

Raskrinkavanje je već objavilo više tekstova o teorijama zavjere u kojima se aktuelna svjetska bolest povezuje sa osnivačem Majkrosofta, među kojima su tekstovi da je Gejts smislio koronavirus da bi nas čipovao, zatim  da je ključni cilj Gejtsa vakcina da bi lakše upravljao svijetom.

Njujork Tajms je pisao o tome da su dezinformacije o Gejtsu sada trenutno najrasprostranjenije od svih neistina o koronavirusu koje prati Zignal Labs, kompanija za analizu medija.

U tekstu IN4S se dalje navodi:

Istraživači rade na izradi vakcine protiv kronavirusa u čemu ih podržava Svjetska zdravstvena organizacija, a do danas zdravstvena struka nigdje nije saopštila da će biti ponuđena vakcina bez  javno označenih sastojaka, nus pojava ili garancija o njihovoj ispravnosti.

Tako nešto se i ne može očekivati, jer svaki lijek mora imati sažetak karakteristika lijeka (Summary of Product Characteristics – SmPC) koji služi zdravstvenim radnicima kako da ga koriste, a u SmPC se mora naći i sastav lijeka.

Za svaki lijek koji je odobren i registrovan u Crnoj Gori SmPC i PIL  se jednostavno mogu pronaći na sajtu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Objavu portala IN4S ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

IN4s: Teorija zavjere