Klikbejt

Senzacionalizmom o crnogorskom turizmu do veće čitanosti

Senzacionalizmom o crnogorskom turizmu do veće čitanosti
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
23.06.2020

Senzacionalizmom o crnogorskom turizmu do veće čitanosti

Informaciju da Crna Gora u ovoj godini očekuje ukupni pad turističkog prometa od 40 odsto (450 miliona eura) u odnosu na uporedni godišnji period srbijanski portal Espreso je iskoristio da objavi tekst sa senzacionalističkim naslovom koji upućuje čitaoca da se taj pad već desio i da je to zbog zatvaranja granice sa Srbijom što nije tačno.

“PA VI OPET ZATVARAJTE GRANICE ZA SRBE: Turistički promet u Crnoj Gori pao jezivo, ovaj procenat nijesu očekivali”

U tekstu pod ovim senzacionalističkim naslovom prenijeti su tačni podaci koje je državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović saopštio u Skupštini Crne Gore.

“Prema trenutnim procjenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40 odsto. Međutim, ostaje još nepoznanica, kada je kovid-19 u pitanju, jer bi odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat" rekao je Davidović u parlamentu u odgovoru na pitanje poslanika DF-a Strahinje Bulajića... Dodao je i da je drugi kvartal, zbog korona krize i zatvaranja granica, suštinski izgubljen, dok je prošle godine učestvovao sa 207 miliona eura prihoda.”

Iz sadržaja teksta se jasno vidi da državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović govori o ukupnom padu turističkog prometa za cijelu godinu, ukazuje da je drugi kvartal (april-jun) izgubljen zbog zatvaranja granica usljed korona krize i nigdje eksplicitno ne pominje samo granicu sa Srbijom.

Prema podacima MONSTAT-a, gosti iz Srbije su činili značajnu grupu u ukupnoj strukturi turista 2018. godine. Oni su predstavljali 19,7% ukupnih dolazaka turista, i ostvarili 24,5% od ukupnog broja noćenja. Međutim, zbog krize izazvane pandemijom, crnogorska turistička privreda trpi gubitke na svim svojim tržištima, a ne samo na onome u Srbiji.

Na procjeni o padu turizma od 40 odsto u ovoj godini rađen je predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je u skupštinskoj proceduri.

Pošto je portal Espreso dao senzacionalistički naslov koji ne odslikava pravi sadržaj teksta dobija ocjenu “klikbejt”.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi I prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
23.06.2020
Ocjena:
Klikbejt
Espreso: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna...

27.11.2020 prije 1 dan

Teorija zavjere
Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego...

27.11.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Izmišljena izjava Melanije Tramp

Antivakcinaški pokret sve je jači, kako u svijetu, tako i u našem regionu. Navodna...

26.11.2020 prije 2 dana